Нападателят на Хърватия Анте Будимир познава отлично испанския футбол. Той игра преди време за "Майорка", а сега е в Осасуна.

„Марка“ го потърси за интервю и въпреки че досега той не е записал минута на Евро 2020, очаква да получи игрово време в предстоящия двубой с Ла Роха. Будимир съща така разкри за бой в тима на една от последните тренировки.

- Как сте вие лично и отборът като цяло преди двубоя с Испания?

- Добре съм, отборът също. Виждам съотборниците си много концентрирани и със силно желание мачът вече да започва.

- Вратарят на Испания Унай Симон каза преди време, че когато вижда лицата на съотборниците си, знае, че нещата ще се развият добре. Какво виждате вие в лицата на колегите си?

- Бихме се на тренировката онзи ден. Мисля, че това е добър сигнал. Защото, ако по време на заниманията се хвърляме здраво за всяка топка, има битка по целия терен, то представете си какво ще стане, когато дойде мачът. Това е добър знак. Предполагам, че в понеделник по време на мача ще бъдем същите тези биткаджии, каквито сме и е на тренировките. Това ми дава спокойствие.

- Разкажете ни повече за това спречкване на тренировката?

- Разделени сме на групи, имаме си наш, вътрешен турнир и всички отбори искат да спечелят. По някое време наистина става горещо. Но всичко е наред, по правилата.

- Кой най-лесно се пали от тима на Хърватия?

- Не мога да отлича само един човек. Мисля, че цялата група иска да се състезава, да печели и да се наслаждава на победата. Всички искаме това и всички търсим слава на това европейско първенство.

- А какъв е Будимир? Горещ играч ли е или по-лежерен?

- Обичам да се състезавам, обичам да печеля, харесвам малките детайли. Не обичам да губя дори в тренировъчните мачове, защото победата води до победа. Естествено, малко се позамислям, когато трябва да атакувам твърдо даден съотборник, но много държа на победата и го правя въпреки всичко.

- Този сезон завърши чудесно за вас и това ви помогна да влезете в Евро 2020 в много добра форма...

- Беше важна година за мен заради начина, по който дойдох в "Осасуна". Това беляза състоянието ми. Знаех, че нямам много време да се адаптирам и трябваше да го направя бързо, но в крайна сметка това беше много добра и важна година за мен. Наистина краят на сезона е добър за мен и продължавам в тази добра форма и в националния отбор. Чувствам се отлично на всички нива. Работя много добре.

- Предполагам, че ще се радвате да излезете на терена на това европейско точно срещу Испания...

- Като всички, които все още не сме участвали в това европейско, имам огромно желание това да се случи. Да, очаквам с нетърпение да играя. Тренирам усилено всеки ден, давам всичко от себе си и съм готов за момента, когато треньорът ще ме повика.

- Това, че съперникът е Испания, не смятате ли че ще ви помогне да играете. Все пак вие познавате този стил?

- Нека видим каква идея има треньорът, но чувствам, че мога да помогна. Когато гледам как играе Испания, чувствам, че вече съм го виждал всичко това, че го знам добре. През годината в Ла Лига се изправях срещу играчи с това качество. Много отбори от това първенство играят с със същата идея, както и националния отбор. Философията в Ла Лига е да притежаваш топката, но качествено ... Чувствам, че ако изляза срещу Испания, знам как мога да им противодействам.

- Какво почувствахте в Хърватия, когато видяхте, че съперникът ще е Испания?

- Честно казано, гледах мача на Испания, а по същото време Швеция водеше 2:0. Когато Левандовски вкара за 2:1, започнах да гледам мача на Полша. После влязох да се изкъпя набързо, защото трябваше да слизам за вечеря, а бях закъснял. Излизам и виждам, че мачът е 2:2, след което слязох за вечеря. Вече си мислех, че ще играем с Швеция, един много труден отбор, познавам го от Лигата на нациите... Много труден противник, много неудобен за игра. И когато стигам до трапезарията, ми казват: „Ще играем срещу твоите испанци“. Не можех да повярвам. Да, испанците са много силен противник, един от най-добрите, но за да направите нещо велико, трябва да победите подобни съперници. Вече го направихме на последното световно първенство.

- В Испания, когато мислим за Хърватия, мислим за Модрич...

- Да, той е толкова важен играч... Той е футболист, който ни помага много и извън терена и който винаги е до нас. А на терена винаги се появява във важните моменти. Погледнете какво направи онзи ден. Труден мач срещу Шотландия, сложна игра и... той се появява и вкарва феноменален гол. Вижте какъв невероятен удар направи само, какъв важен гол. Винаги можете да разчитате на Лука.

- Имате ли отношения с него извън терена?

- Да, да. Той винаги е на разположение на всички и това е много добре за групата. Без значение кой си, той винаги има време да ти помогне.

- Какво ви казва Модрич преди мачовете между Реал и Осасуна?

- Подписах с Осасуна в последния ден на трансферния пазар. Бях на лагер с Хърватия в Швейцария и подписах договора си онлайн. След това Модрич ме поздрави и каза: „Какъв стадион само, какви фенове... Това е едно от най-трудните места за гостуване на "Реал“. Радваше се много за моя трансфер. За мен е чест да игря с него в тима на Хърватия.

- Как се чувствате в Испания?

- Много добре. Още от първия ми ден се приспособих отлично. Палма де Майорка и Памплона са два много различни града, но и на двете места се чувствам обичан. За това предстоящият двубой за мен е специален. От една страна да играя за родината си, а от друга – страхотно е да се изправя срещу страната, в която работя и която ми даде тази възможност.

- Как разпускате в лагера на Хърватия?

- Играем карти, тенис на маса, дартс.

- Кой е най-добър в тези занимания.

- На карти съм много добър и вече никой не иска да играе срещу мен. На тенис на маса №1 е Брозович, там той е невероятен.

- А Модрич?

- Той е №1 във футбола.