Националният отбор на Швеция е амбициран най-после да остави ярка следа на континенталната сцена. Досегашният връх на Трекронур бе през 1992 г. у дома, когато селекцията на Томи Свенсон отстъпи на полуфинал с 2:3 срещу Германия. В действителност това бе дебютът на шведите в битката за Сребърната амфора след 7 неуспешни квалификации.

На скандинавците традиционно се гледа с уважение и респект, класа никога не им е липсвала, но все нещо мъничко не им достига за голямата крачка. Така бе и на Евро 2016, когато излизането от групата уж не трябваше да бъде проблем. Вместо това Трекронур се провали с гръм и трясък. Още на старта срещу смятания за най-лесен съперник – Ейре, бе взета само точка (1:1), останала си единствена в актива. В следващите двубои момчетата на Ерик Хамрен водиха здрава битка до самия край, но неизменно отстъпваха след късни голове с по 0:1 срещу Италия и Белгия. Шокът и разочарованието от последното място бяха толкова големи, че голямата звезда и лидер на тима Златан Ибрахимович обяви края на кариерата си в националния отбор.

Загубата на подобна фигура няма как да мине безболезнено, но жълто-сините неочаквано добре се справиха без своя тотем. Две години по-късно шведите, водени вече от Яне Андерсон, си отмъстиха на скуадра адзура в епичен бараж за световното първенство (1:0 на „Френдс Арена” и 0:0 в реванша на „Джузепе Меаца”). А вече в Русия тимът се промъкна до четвъртфинал, където отстъпи с 0:2 пред Англия. 

Отсъствието на Ибрахимович донякъде повлия положително, защото подейства освобождаващо. Преди съотборниците му прекалено разчитаха на него, насочвайки атаките да бъдат финализирани от доказания голаджия. При липсата му офанзивата стана доста по-разнообразна, което позволи на шведите да са значително по-непредвидими. Вицекапитанът Маркус Берг поне като физика се стреми да замести Ибра, а покрай 34-годишния ветеран отлично се чувстват Александер Исак, Робин Куайсон и синът на легендата ХенрикЛарсон – 23-годишният Джордан.

Отличното представяне на Ибрахимович в Милан и общественото мнение принудиха селекционера Андерсон да убеди Златан да се завърне. Тази година това стана факт и 39-годишната легенда взе участие в световните квалификации срещу Грузия (1:0) и Косово (3:0), но нова контузия сложи кръст на може би лебедовата му песен на седмо голямо първенство. Естествено, това е удар за Швеция, но жълто-сините се научиха да живеят без Златан.

В квалификациите за Евро 2020 Трекронур води люта битка с Норвегия, като съседите не успяха да се победят – 3:3 в Осло и 1:1 в Стокхолм. Жълто-сините обаче взеха 6 т. от Румъния, докато Ерлинг Холанд и компания само 2, и това се оказа решаващо за второто място. Другата виза и лидерското място бе резервирано за Испания. Шведите не успяха да се справят с червените фурии (0:3 като гости и 1:1 у дома), а за капак жребият ги събра сега и в група Е.

От 2008 г. включително на три европейски първенства скандинавците така и не успяха да стигнат до елиминациите. Сега под ръководството на Яне Андерсон имат отличен шанс да сложат край на черната серия. За шведите Испания е кошмарен съперник и да се измъкне нещо от тях емного трудно, още повече че мачът ще е в Севиля. На Пиренеите Трекронур имат само един успех – 3:1 през 1988 г. в контрола, при 4 загуби (1:13 голова разлика) и равенство (2:2).

Не така стоят нещата с останалите два съперника Полша и Словакия. Статистиката естествено не гарантира победи, но традицията понякога помага. А тя е изцяло в полза на шведите, които са 14-4-8 и голова разлика 56:37 срещу Полша, а срещу Словакия дори не са губили с по 3 успеха и равенства и голова разлика 11:2.

Материал на "Тема спорт"