Ботев Пловдив се изправя днес в реванша срещу АПОЕЛ Никозия от втория квалификационен кръг за Лигата на конференции освен срещу историята, и срещу прокобата. Такава, каквато тегне над отборите, спечелили евробаража в България от неговото създаване насам – сезон 2016/17. В три от петте случая победителят в плейофа за ЛЕ или ЛК отпадна още на първото препятствие. Такава съдба имаха последно Арда и Славия през 2021 и 2020 година. Кърджалийци бяха елиминирана от израелския Апоел Беер Шева преди 12 месеца, а белите отстъпиха на албанския Кукеси в Тирана, макар и в едни мач заради пандемията от коронавирус.

Левски също усети прокобата – през 2018-а бе елиминиран от лихтенщайнския Вадуц още на старта на кампанията в Лига Европа, записвайки поредната си срамна евространица. Все пак сините имат по един преодолян съперник, след като преди това печелят баража за евротурнирите. Още в първия такъв случай, през 2017-а, те надделяха над черногорския Сутиеска Никшич, но после преклониха глава пред хърватския гранд Хайдук Сплит. През 2019-а сценарият се повтори – бе отстранен словашкият Ружомберок, но после отборът бе унизен от АЕК Ларнака. И в двата случая обаче не успяват да достигнат до заветния трети квалификационен кръг, към който са се прицелили канарчетата.

Осланяйки се на тази тенденция, днес Ботев Пловдив ще трябва да хвърли двойни усилия да елиминира кипърския гранд. Жълто-черните ще трябва да борят и историята – те никога не са продължавали напред в Европа след равенство като домакин в първата среща. В последния такъв случай, през 2017-а, канарчетата направиха 0:0 в Бургас с Маритимо, а на реванша в Португалия паднаха с 0:2. Преди това обаче воденият от Николай Киров-Белия състав бе елиминирал цели два съперника – албанския Партизани Тирана и израелския Бейтар Йерусалим.

Така днес тимът на Азрудин Валентич ще трябва да преодолява две негативни тенденции, за да достигне до следващия противник, което на пръв поглед изглежда сложна задача. Ако обаче канарчетата решат този ребус, то те ще останат доволни от премиите, които собственикът Антон Зингаревич е приготвил. Руският бизнесмен е обявил, че бонусите при отстраняване на АПОЛ Никозия, ще бъдат завишени сериозно, пише „Тема спорт“. Елиминирането на кипърците ще вкара и още пари в клубната каса от УЕФА. Така той се надявал да мотивира още повече подопечните си.

Отпадане от кипърския гранд, което е по-скоро по-вероятно, ще разклати още повече треньорския стол на Валентич. Той обаче ще остане начело и за двубоя с Локомотив София в неделя, защото времето за реакция ще е твърде малко. Едва тогава, при неуспех и в „Надежда“ мандалото ще хлопне със сигурност. Жълто-черните започнаха сезона катастрофално – три загуби от 3 кръга и третото място от миналия сезон сякаш бе заличено с лека ръка.

А босненският специалист обеща – Ботев в Европа и догодина. На бултрасите им остава да вярват, че това ще е така, и днес да изживеят радостта от успеха на Острова на Афродита. Гореща нощ, която да остане завинаги в техните сърца…

Снимка: Lap.bg