Единственият отбор, в който има българско участие в груповата фаза на Лигата на Конференциите – Аполон (Лимасол) изтегли приемливи съперници от гледна точка на възможностите за продължаване към втората фаза, предава БТА.

Тимът от Острова на Афродита, където играе Илиан Илиев-младши, попадна в група Е на турнира заедно с отборите на АЗ Алкмаар (Нидерландия), Вадуц (Лихтенщайн) и Днипро-1 (Украйна).

В група А ще си дадат среща амбициозния турски Башакшехир (Истанбул) и Фиорентина, а за повече слава ще се борят латвийските дебютанти от РФС Рига.

Миналогодишният полуфиналист в турнира Лига Европа Уест Хям (Англия) също няма от какво да се оплаче. Те са в група В заедно с ФКСБ (бивш Стяуа, Букурещ), опитващите се да си върнат старата слава белгийци от Андерлехт и датския Силкеборг.

Испанският Виляреал, който през миналата кампания стигна до полуфинал в Шампионската лига и създаде сериозни трудности там на Ливърпул, сега е в група С на третия по сила европейски турнир. Останалите отбори в този поток са Апоел (Беер Шева, Израел), Аустрия (Виена, Австрия) и полския шампион Лех (Познан).

Без никакво съмнение като най-тежка може да бъде определена група D, където попаднаха два клуба от водещи първенства – френският Ница и германският Кьолн. Иначе водач е Партизан (Белград), а скромният чешки Словацко допълва квартета.

Един от най-сериозните отбори в Източна Европа в последните 4-5 сезона Славия Прагта ще има три пътувания до Балканите. Момчетата на треньора Индржих Търпишовски се паднаха с румънския шампион ЧФР Клуж, Сивасспор (Турция) и абсолютната сензация Балкани (Косово).

Швейцарският Базел, който снощи отстрани ЦСКА-София, е в група Н заедно с Пюник (Армения), Слован (Братислава) и литовските шампиони Жалгирис, които снощи създадоха огромни проблеми на Лудогорец. Жалгирис прави абсолютен дебют в групова фаза   на турнир на УЕФА.

Финалът във второто издание на турнира ще се състои на 7-и юни 2023-а година в Прага.

Пълен жребий за груповата фаза на турнира УЕФА Лига на Конференциите:

Група "А":

Истанбул Башакшехир (Турция)

Фиорентина (Италия)

Хартс (Шотландия)

РФС Рига (Латвия)

Група "В":

Уест Хям (Англия)

ФКСБ (Стяуа)

Андерлехт (Белгия)

Силкеборг (Дания)

Група "С":

Виляреал (Испания)

Апоел Беер Шева (Израел)

Аустрия Виена (Австрия)

Лех Познан (Полша)

Група "D":

Партизан (Белград)

Кьолн (Германия)

Ница (Франция)

Словацко (Чехия)

Група "Е":

АЗ Алкмаар (Нидерландия)

Аполон Лимасол (Кипър)

Вадуц (Лихтенщайн)

Днипро-1 (Украйна)

Група "F":

Гент (Белгия)

Молде (Норвегия)

Шамрок Роувърс (Република Ирландия)

Юргорден (Швеция)

Група "G":

Славия Прага (Чехия)

ЧФР Клуж (Румъния)

Сивасспор (Турция)

Балкани (Косово)

Група "Н":

Базел (Швейцария)

Слован Братислава (Словакия)

Жалгирис Вилнюс (Литва)

Пюник (Армения)

Снимка: БГНЕС