Астана (Казахстан), в чийто треньорски екип е българина Саид Ибраимов, постигна първа победа в турнира Лига на Конференциите. Казахстанците се наложиха с 2:1 като гости над Балкани (Косово) в среща от група C. Успехът им създаде сериозна интрига за крайното класиране, тъй като три отбора станаха с по три точки в групата.

Но Динамо (Загреб) може да увеличи актива си, тъй като по-късно днес играе с лидера Виктория (Пилзен), който има 6. На стадиона в Прищина Балкани и Астана си размениха по един гол в рамките на една минута. В 7-ата Камо Ховханисян откри резултата за гостите от Астана, но 45 секунди по-късно Едвин Куч изравни за домакините. Успехът на Астана беше подпечатан в 23-ата чрез попадението на Абдзал Бейсебеков.

В група В белгийският Гент направи сериозна крачка към класиране напред, след като съсипа исландците от Брейдаблик с 5:0. Юго Куйперс вкара два гола за победителите, след като домакините до 20-ата минута вече водеха с 3:0. Омри Ганделман откри в 10-ата минута след пробив и пас на крилото Свен Кумс. След това дойдоха минутите на Куйперс, а до почивката и Тарик Тисудали се разписа. Нигерийската резерва Гифт Орбан оформи крайното 5:0 в средата на второто полувреме.

Така белгийците имат 7 точки, а другата среща от потока между Макаби (Тел Авив) и украинския Зоря (Луганск) за момента е пренасочена аз 25-и ноември заради военния конфликт между Иизраел и групировката Хамас.

Още една белгийска победа беляза ранните мачове тази вечер. Синьо-черните от ФК Брюж си тръгнаха с комфортна победа с 3:1 над Лугано в група D. Едер Баланта, Андреас Сков Олсен и капитанът Ханс Ванакен бяха точни за отбора на треньора Рони Дейла. Бившият футболист на Лудогорец (Разград) Игор Тиаго започна като титуляр, но беше заменен на почивката. Брюж също има 7 точки и оглавява потока си, а по-късно днес там играят Будьо Глимт (Норвегия) и турския Бешикташ.

В група Е Астън Вила излезе еднолично начело благодарение на успеха с 4:1 при визитата на АЗ Алкмаар и вече има 6 точки. Леон Бейли и Юри Тилеманс осигуриха перфектен старт за гостите с попаденията си само в рамките на 0 минути. Но до края на първото полувреме нидерландците пропуснаха доста добри възможности, включително и странно нереализирано положение на голмайстора им Вангелис Павлидис от малкото наказателно поле.

В началото на второто полувреме обаче Оли Уоткинс направи 3:0 за Вила, след като вратарят на домакините Матю Райън отби удара на Леон Бейли, но при добавката нямаше шанс. Капитанът Джон Макгин вкара за 4:0 пет минути по-късно или в 56-ата минута. Макгин застана на задна греда и засече ново подаване на Бейли. Ганайският нападател на АЗ Ибрахим Садик оформи крайното 1:4 в 67-ата минута./БТА

Срещи от третия кръг в турнира на УЕФА Лига на Конференциите - групова фаза:

Група А:
Лил (Франция) - Слован (Словакия)                    2:1
Клаксвикар (Фарьорски острови) - Олимпия (Словения)    3:0
Класиране: Лил - 7 точки, Слован Братислава - 6, Клаксвикар - 4, Олимпия (Любляна) - 0

Група В:
Гент (Белгия) - Брейдаблик (Исландия)                5:0
Макаби Тел Авив (Израел) - Зоря Луганск (Украйна) - на 25-и ноември
Класиране: Гент - 7, Зоря Луганск - 4, Макаби (Тел Авив) - 3, Бредайблик - 0

Група С:
Балкани (Косово) - Астана (Казахстан)                1:2
Динамо (Загреб, Хърватия) - Виктория Пилзен (Чехия)    по-късно днес
Класиране: Виктория Пилзен - 6, Динамо Загреб, Астана и Балкани по 3

Група D:
Лугано (Швейцария) - ФК Брюж (Белгия)               1:3
Будьо Глимт (Норвегия) - Бешикташ (Турция)        по-късно днес
Класиране: ФК Брюж - 7, Лигано - 4, Бешикташ - 1, Будьо Глимт - 1

Група Е:
АЗ Алкмар (Нидерландия) - Астън Вила (Англия)        1:4
Зрински (Босна и Херцеговина) - Легия (Полша)        по-късно днес
Класиране: Астън Вила - 6 точки, Зрински Мостар, АЗ Алкмар и Легия Варшава по 3

Група Н:
Фенербахче (Турция) - Лудогорец (Разград)            3:1
Спартак Търнава (Словакия) - Нордселанд (Дания)        по-късно
Класиране: Фенербахче - 9 точки (голова разлика 8:3), Нордселанд - 3 (8:4), Лудогорец - 3

Снимка: БГНЕС