В сряда нидерландските олимпийци ще отпътуват за Китай, където нито един от тях няма да разполага със собствения си телефон или лаптоп от съображения за сигурност.

Нидерландският всекидневник "Волкскрант" разкри всички подробности, свързани с оборудването, с което ще могат да разполагат членовете на нидерландската олимпийска делегация, както и придружаващите ги лица. Всички лични дигитални устройства остават у дома. На тяхно място ще се разполага с чисто оборудване.

Никога досега спортната организация не е вземала толкова мащабни предпазни мерки, става ясно от разговор проведен с Мауриц Хендрикс, който е технически директор на Нидерландския олимпийски комитет. Той потвърждава пред репортерите на "Волкскрант", че са предприети мерки за осигуряване на безопасността на спортистите.

Преди два месеца Нидерландския олимпийски комитет е бил информиран от Националния координатор по сигурността и борбата с тероризма (NCTV) и разузнавателната служба (AIVD) за ситуацията в Китай. 

Използването на частна виртуална мрежа (VPN) често е невъзможно в Китай.

Според Ерик Плюхмакърс, директор на фирма занимаваща се с киберсигурност, Китай е в състояние да наблюдава и манипулира целия интернет трафик. Съобщенията, графиците за тренировки, медицинските данни, контактите и снимките са сред нещата, които могат да се гледат „тайно“.  Китай разрешават социални медии като WhatsApp да бъдат използвани от спортистите, което според Плюхмакърс не изключва възможността за наблюдение. 

Австралийски експерти по сигурността предупредиха през декември, че спортистите, които отиват в Пекин, трябва да са наясно с мащабния китайски шпионаж.

Нидерландците са имали опасения за безопасността и на предишни зимни олимпийски игри -тези в Сочи, Русия през 2014 г., но по това време мерките не стигат толкова далеч, колкото сега. Според Ари Коопс, тогава технически директор на Нидерландския кралски кънки съюз, в Русия са използвани временни SIM карти и собствена мобилна мрежа, но не и чисти телефони и лаптопи.

Когато Коопс заминава на работа като треньор по кънки бягане в Китай, той също взема някои предпазни мерки. „Не отидох там със стария си лаптоп от Нидерландския кралски кънки съюз, а с друг чист лаптоп.“ При престоя си в Китай Коопс няма усещането устройствата му да са били наблюдавани или заразени. 

В същия период от 2018 до 2020 г., бившият олимпийски шампион по кънки бягане Боб де Йонг, който също работи в Китай, се чувства наблюдаван и затова разбира предпазливостта на нидерландците за Игрите в Пекин.

Снимка: БГНЕС