„Олимпийските шампиони и медалистите на зимните олимпийски игри в Пекин ще получат букети, които няма да са изработени от истински цветя. Цветята ще са изплетени от прежда по традиционна шанхайска техника, която е част от нематериалното културно наследство на Китай. Тези букети не само отразяват концепцията за зелена Олимпиада, но и ще остане хубав и траен спомен за спортистите.

Шанцата за ски скокове е изградена в бивш завод за стомана, който е превърнат в парк. Организатори ще предложат на всички участници в Игрите напитка, която официално се нарича кафе, но е приготвена от царевично брашно и прилича на боза“, това разказаха специално за БНР Светлин и Илейн, които са журналисти в българската редакция на Китайската медийна група  в Пекин.

Специалните гости в предаването на БНР „Спорт и музика“ са завършили българистика в Китайския университет за чужди езици. Илейн е била на стаж във Велико Търново за един месец преди около 10 години

„България е много богата на природни и исторически забележителности. Туристите обичат много планинските и морските курорти. България има много хубави манастири, музеи, паметници. Символът на България е розата“, сподели Илейн.

„България има много фолклорни традиции и празници. Когато бях в България успях да посетя различни градове. Гледах розовия фестивал в Казанлък и празника на кукерите в Перник“, допълни Светлин.

Броени дни остават до откриването на Игрите. Церемонията в петък ще започне в 13.30 ч. българско време и ще се проведе на Пекинския национален стадион – "Птичето гнездо", където през 2008 година беше откриването и на летните олимпийски игри.

„Продължителността на церемонията ще бъде по-малко от 100 минути. Спектаклите по откриването и закриването и сега ще бъдат дело на известният режисьор Чжан Имоу. Този път той ще се опита да съчетае в едно изкуството и науката. Ще се опита да създаде усещане за модерното. Броят на участниците в церемонията по откриването ще е около 3000 души".

"През миналия юли успях да разгледам олимпийското село. Влязох в стаите, баните, дори легнах на леглото в една от спалните. Стаите са двойни, но има и апартаменти. Има специално място за екипировката на спортистите. Сградите са построени така, че съчетават модерните удобства с традиционния китайски стил. Организаторите се стремят да изпълнят концепцията за зелени олимпийски игри“, разказа още Светлин.

„Водният куб, който за Игрите през 2028 година се ползваше за плувните спортове, сега е преобразуван в леден куб. Там ще проведат състезанията по кърлинг. Спортният център, където през 2008 година се провеждаха баскетболните мачове, сега е заледен и сега там ще се играят хокейните срещи“, разясните Светлин и Илейн.

„Ще бъдат спазени всички епидемични мерки, до най-малките подробности. Те са разписани в специален наръчник. Може би най-характерната от тях е затворения режим на местата, където ще се провеждат състезанията и където са настанени спортистите, придружаващите ги лица и журналистите. Това означава, че външни хора няма да имат право да влизат в тези зони, нито тези, които са вътре да ги напускат".

"Тази мярка е много строга, но целта е да се премахне и най-малката възможност Covid-19 да влезе в олимпийските зони. Ще има ежедневен мониторинг. Всеки ден ще се правят тестове. Всички участници в Игрите, с изключения на тези, които по медицински причини не могат да се ваксинират, трябва да са приключили целия курс на ваксинация най-малко 14 дни преди да пристигнат в Китай. Организационният комитет препоръчва всички участници да са ваксинирани с три дози“, разказаха още Светлин и Илейн.

„Организаторите решиха да не допускат зрители от чужбина. Първоначалният план да се продават билети на всички желаещи от Китай беше променен. Сега състезанията на живо ще могат да се наблюдават само от определен брой и определени категории зрители, който ще трябва да спазват всички противоепидемични мерки“, допълниха колегите от Китайската медийна група.