Украинската състезателка по бобслей Лидия Хунко тества положително за анаболни стероиди на Олимпийските игри в Пекин, съобщиха Международната агенция по тестване (ИТА).

Агенцията сподели в изявление, че проба, взета на 14 февруари в Янцин, където се провеждат състезанията по бобслей, е съдържала дехидрохлорометил-тестостерон. 28-годишната Хунко е временно със спрени състезателни права. Тя бе финиширала на 20-о място в монобоба, нова дисциплина в олимпийската програма.

Това бе трети положителен тест на Игрите в китайската столица и втори от украински атлет. В сряда, ИТА обяви, че украинската ски-бегачка Валентина Каминска е дала положителна проба за няколко забранени субстанции, включително местерол, друг анаболен стероид.

Иранският скиор Хосеин Савех Шемшаки бе наказан на 9 февруари за продължителността на Олимпиадата поради появил се анаболен стероид в извънсъстезателен тест на 7 февруари в Пекин.

Втората седмица от Зимните олимпийски игри бе доминирана от допинг скандала с руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева, но положителният й тест бе в проба, взета на Руското първенство през декември. Спортният арбитражен съд (КАС) реши, че тя може да продължи да се състезава на Олимпиадата.

В четвъртък, 15-годишната рускиня падна няколко пъти в свободната й програма и в крайна сметка се размина с медалите в индивидуалното, оставайки на четвърта позиция.