Австрия спечели за първи път олимпийската титла в смесената отборна надпревара по ски алпийски дисциплини. Йоханес Щролц, Щефан Бренщайнер, Катарина Лийнсбергер и Катарина Трупе бяха най-добри в паралелния гигантски слалом на Игрите в Пекин, предаде БТА.

Състезанието на пистата "Дъга" в Янцин беше пренасрочено за тази сутрин местно време, след като вчера трябваше да бъде отложено заради силен вятър, въпреки че и днес поривите на вятъра бяха сериозни.

На финала австрийците, трикратни световни шампиони, надделяха над Германия по време с 48.27 секунди срещу 48.46 секунди след по две разменени индивидуални победи.  

29-годишният Щролц си осигури трети медал на Игрите след златото в комбинацията и среброто в слалома и стана най-успешният алпиец на Игрите. Любопитното е, че в началото на сезона той беше отписан от щаба на австрийския национален отбор и дори тренираше самостоятелно, но в последствие спечели квота за Пекин 2022 след победа в слалома за Световната купа в Аделбоден на 9 януари. 

В спора за бронза световният шампион Норвегия надделя в малкия финал над САЩ също по време с 48.34 секунди срещу 48.76 секунди след разменени по две победи.

Така американката Микаела Шифрин не успя да спечели медал на трета поредна Олимпиада. Тя участва във всичките шест дисциплини от алпийската програма, но в три не завърши. В днешното състезание Шифрин имаше много малък принос за квартета на САЩ със само една индивидулна победа и то в първия елиминационен сблъсък на осминафиналите.  

Защитаващият титлата си Пьончан 2018 Швейцария отпадна на четвъртфиналите от Германия.

Един от считаните за фаворити - световният първенец от Занкт Моритц 2017 Франция, с Алекси Пентюро, Матийо Февр, Корали Фрас Сомбе и Теса Уорли в състава си, отпадна от Норвегия на четвъртфиналите по време със само 2 стотни пасив.