Англия - Сенегал, осминафинален мач на Мондиал 2022. Стадион "Ал Байт", 21.00 часа българско време.

Формата на Англия: общо 3 победи, 4 равенства и 3 загуби в последните 10 срещи.

Формата на Сенегал: общо 5 победи, 2 равенства и 3 загуби в последните 10 срещи. 

Това е първи официален футболен сблъсък между двете нации.

Следете мача по минути в Gol.bg

Тренорът на Англия Гарет Саутгейт прави 1 промяна след успеха над Уелс. На мястото на голмайстора на тима Маркъс Рашфорд стартира Букайо Сака.

Сенегал има две промени в състава след успеха над Еквадор. Наказан е Идриса Гей, а Папе Сис остава на пейката. Вместо тях стартират Нампалис Менди и Крепен Диата.

АНГЛИЯ: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Шоу, Хендерсън, Белингам, Райс, Фоудън, Сака, Кейн

СЕНЕГАЛ: Менди, Сабали, Кулибали, Диало, Якобс, Сис, Менди, Диата, Ндиай, Сар, Диа

1-а минута: Начало на мача.

4-а минута: Първи шанс за Сенегал. Булай Диа се промъкна през защитниците на Англия, но си поведе твърде дълго топката и тя отиде у вратаря Пикфорд.

10-а минута: Топката се спука! Съдията трябваше да я смени.

13-а минута: Хари кейн е изведен зад защитата отляво и центрира остро, но Букайо Сака не стигна навреме до топката, за да я засече.

20-а минута: Все още чакаме първи точен удар.

21-а минута: Центриране от корнер на Фоудън е засечено с глава от Стоунс, но топката отлетя далеч над вратата.

23-а минута: ОГРОМЕН ПРОПУСК НА СЕНЕГАЛ! След центриране отдясно Булай Диа опита да засече топката, тя се отклони в Стоунс и се оказа на пътя на Исмайла Сар, който от 5 метра я изстреля над вратата.

30-а минута: Англия се затруднява да задържи топката и да премине централната линия. Сенегал агресивно действа и печели битката в средата на терена.

31-а минута: НОВ ПРОПУСК НА АФРИКАНЦИТЕ! Букайо Сака загуби топката близо до наказателното поле и Булай Дия излезе на чиста позиция. Ударът му по диагонала бе спасен от Джордан Пикфорд.

33-а минута: До тук двете положения, които Сенегал имаше идват след детински грешки при разиграването на Англия. Първо Магуайър, а после и Сака подариха топката на съперника.

36-а минута: Уокър пак бе преодолян лесно от Исмайла Сар и го събори в гръб, но рефера го пожали и не му даде заслужен жълт картон.

39-а минута: ГОООЛ ЗА АНГЛИЯ: 1:0 за Трите Лъва. Джуд Белингам бе изведен отляво в наказатеното поле и върна топката към дузпата, където Джордън Хендрсън оставен сам с лекота засече в мрежата. Аванс за Англия.

40-а минута: Противно на развоя на мача англичаните имат аванс точн преди почивката.

41-а минута: Пропуск за Англия. Букао Сака центрира ниско отдясно и Хари Кейн успя да засече, но топката му дойде назад и той я прати над вратата. Все още Кейн няма гол в Катар.

42-а минута: Англичаните натрупаха самочувствие и заиграха силно. Люк Шоу се вклини в наказателното поле, но от аутлинията бе блокиран от вратаря Менди.

45-а минута: Сенегал се задъхва. Деклан Райс се измъкна отдясно и опита центриране, но топката бе избита в корнер пред Фил Фоудън.

45-а минута: 2 добавени минути.

45+1 минута: Голът на Хендерсън означава, че Англия има 7 различни голмайстори на това световно. Никога преди подобно нещо не се е случвало на Трите Лъва.

45+2 минута: ГОООЛ ЗА АНГЛИЯ. ГОЛ ЗА КЕЙН. Прекрасна контраатака на англичаните бе подхваната от Джуд Белингам, който пусна наляво към Фоудън, а той изведе капитана сам срещу вратаря. Ударът на Кейн бе силен и точен - 2:0.

45+2 минута: Край на първото полувреме. 2:0 за Англия.

Полувреме: С гола за 2:0 Хари Кейн вече има 11 попадения за Англия на големи турнири. С това той излиза начело за всички времена, изпреварвайки Гари Линекер, който има 10 попадения за Англия на големи форуми. Кейн бе голмайстор на световното преди 4 години с 6 гола. Куриозното е, че нападателят на Тотнъм има общо 7 точни удара на световни първенства и е вкарал 7 гола. С 52 гола Кейн е само на гол от постижението на Уейн Руни.

46-а минута: Начало на второто полувреме.

46-а минута: Тройна смяна за Сенегал. В игра за Неукротимите лъвове влизат Пап Гей, Баба Диенг и Папе Сар. Напускат Папе Сис, Ндиай и Диата.

50-а минута: Добра атака на Сенегал и центриране отдясно, което бе избито от защитата. Удрът от дистанция на Папе Сар не е точен.

54-а минута: Кейн изведе в добра позиция Сака вдясно, но удара на халфа на Арсенал не е точен.

56-а минута: Мощен удар на Кейн от дистанция, който изненада Менди, но вратаря на Сенегал успя да спаси и да улови топката.

57-а минута: ГОООООЛ ЗА АНГЛИЯ! Трето попадение за англичаните. Хубав атака отляво завърши с прекрасно центриране на Фоудън по земята и Букайо Сака оставен сам на точката за дузпата, засече във вратата за 3:0.

64-а минута: Двойна смяна за Англия. Букайо Сака отстъпва мястото си на Маркъс Рашфод, а вместо Фил Фоудън отстъпва мястото си на Джак Грийлиш.

74-а минута: Удар от фаул на Папе Сар, който мина покрай гредата на Джордън Пикфорд.

76-а минута: Първи жълт картон в мача. Калиду Кулибали умишлено блъсна в гръб Хари Кейн и е предупреден.

77-а минута: Нови две смени за Англия. Мейсън Маунт и Ерик Дайър влязоха вместо Джуд Белингам и Джон Стоунс.

80-а минута: Рашфорд направи отличен рейд отядсно и подаде към Хари Кейн, който не успя да засече топката.

82-а минута: Последна смяна за Англия. Джордън Хендерсън отстъпва мястото си на Калвин Филипс.

90.а минута: 4 добавени минути към мача.

90+3 минута: Удар от фаул за Сенегал, право в стената.

90+4 минута: Край на мача. Англия е на четвъртфинал и ще срещне световния шампион Франция.