След като трофеят бе вдигнат, се втурнах право към една кола и се борихме през трафика, за да стигнем до летището. В тези забързани минути преди нощния ми полет обратно у дома се опитвам да осмисля епопеята, на която току-що станахме свидетели. Странно чувство… Когато самолетът кацне в Обединеното кралство и очите ми се отворят, може би всичко това ще е било сън.

Всички знаехме, че в Катар ни очаква различен турнир по много причини, но в същото време бяхме убедени, че Меси и Мбапе са орисани да заемат видно място в сюжета. Едва ли обаче сме подозирали това великолепие, този мач на вековете. Дуел, който премина границите на шока и неверието. Вече не може да се спори, че Меси е най-добрият за всички времена, а сблъсъкът в пустинята го изправи срещу безстрашния млад претендент, който го преследва.

Футболът е отборен спорт, но това бяха чисти гладиаторски битки. Беше директен мач между двамата – Лео и Килиан, които се биеха един срещу друг, отговаряха си, вдъхновяваха се и се засенчваха взаимно. Разговаряйки с колеги, докато се придвижваме по задръстените улици на Доха, сравнението, което измислихме, беше, че Тайсън Фюри е съборен от Дионтей Уайлдър, но по някакъв начин се вдигна от земята, за да спечели. По същия начин аржентинците бяха замаяни, но се съвзеха точно преди съдията да отброи до 10.

Най-големият мач на най-великата сцена ни донесе най-паметния финал на световно първенство за всички времена. Моята работа е да анализирам и да избирам теми за говорене, но имаше моменти от мача, в които красивата лудост буквално те помита. Можеш само да ахнеш или да крещиш, докато чудото се случва пред твоя невярващ поглед. Само ти остава да се ощипеш за привилегията да бъдеш свидетел на това.

И в края на всичко това искам да кажа: Благодаря ви, Меси и Мбапе. Вие ни дадохте една от незабравимите спортни вечери в нашия живот. Да присъстваш на нея беше сюрреалистично. Как Франция намери сили да отговори, след като до 80-ата минута нямаше дори удар в очертанията на мача? И как Аржентина не се пречупи, след като пропиля своя аванс и трябваше да печели финала отново? На пейката сълзите на Ди Мария се редуваха от радост и отчаяние. Можем само да се чудим как Мбапе и Меси успяха да преодолеят целия този натиск върху тях и да намерят начин да се извисят над него.

Ако премерим огромния залог, това вероятно беше най-великият мач от най-великия спорт. Затова една част от мен не искаше този финал да свършва никога.


Алан ШИЪРЪР
The Athletic