Сенегал постигна първа победа на Мондиал 2022, след като надделя с 3:1 над домакина Катар в мач от група "А", игран на стадион "Ал Тумама".

Първите два гола бяха за гостите и паднаха в края на първото и началото на второто полувреме. Булайе Диа откри резултата след кошмарна грешка на Буалем Хухи, а в 48-ата минута Фамара Диедиу се разписа след корнер, при който домакините имаха претенции, че е неправилно отсъден.

Катар заигра добре в предни позиции чак след втория гол във вратата си и намали изоставането си в 78-ата минута чрез Мохамед Мунтари. Но малко по-късно "Лъвовете" сложиха точка на спора чрез Бамба Денг.

В класирането катарците остават с нулев актив, докато Сенегал вече има 3 т. По-късно днес играят Нидерландия и Еквадор, които са с по 3 пункта преди срещата помежду си.

В последния кръг "Лалетата" играят с домакините на Световното, докато африканците се изправят срещу южноамериканците. Двубоите са насрочени за 29 ноември от 17.00 часа наше време. 


Статистиката беше красноречива – първото полувреме на стадион "Ал Тумама" беше доста скучно и не предложи почти нищо интересно. През него имаше само два точни удар.

Първият беше дело на Крепин Диата, който си освободи пространство в наказателното поле и отправи добър изстрел. Но Мешаал Аиса Баршам със стабилна намеса изби.

Африканците определено стояха по-добре на терена, но така и не можеха да стигнат до сериозно голово положение. В 24-ата минута Идриса Гей стреля от границата на наказателното поле, но топката прелетя точно покрай лявата греда.

След малко повече от половин час игра Катар поиска дузпа. Акрам Афиф се свлече в наказателното поле след съприкосновение със защитник. Но според съдията Антонио Лаос (Испания) нарушение нямаше и играта продължи.

В самия край на полувремето дойде и вторият точен удар, който се превърна в голов. Буалем Хухи допусна кошмарна грешка в наказателното поле и подари топката на дебнещия Булайе Диа. И нападателят на Салернитана не сбърка сам срещу вратаря за 1:0!

Второто полувреме беше далеч по-интересно и започна мечтано за Сенегал. Само 180 секунди след началото му гостите спечелиха спорен корнер. След неговото изпълнение Фамара Диедиу скочи най-високо в наказателното поле, засече прецизно с глава и не остави шансове на вратаря за 2:0! Катар се хвърли в атаки и създаде няколко суматохи пред Едуар Менди, но така и не успяваше да нанесе точен удар към вратаря на Челси, който преди няколко дни срещу Нидерландия (0:2) показа доста колебания.

След като измина час игра, домакините най-накрая се разиграха и пропуснаха да великолепни шанса да намалят изоставането си. Първо Абделкарим Хасан отправи страховит удар, който мина безкрайно близо от целта. Секунди по-късно Аломез Али стреля, Менди плонжира и изби с върха на пръстите си.

В 67-ата минута Менди направи ново превъзходно спасяване. Вратарят отрази удар с глава, отправен към левия ъгъл от Исмаил Мохамад след центриране от крилото. От последвалия корнер, африканците успяха да се справят и изчистиха.

В 78-ата минута Катар вкара първия си гол на Мондиал 2022 и намали изоставането си. Исмаил Мохамад центрира перфектно от десния фланг, резервата Мохамед Мунтари скочи най-високо и с глава направи безпомощен Менди за 1:2!

Но радостта на домакините беше кратка и в 84-ата минута Сенегал сложи точка на спора с гол, изработен от две резерви. Папе Сар намери Бамба Денг точно пред вратата и той оформи крайното 3:1 за африканците. 

Катар - Сенегал 1:3

Голмайстори: 0:1 Диа (41), 0:2 Диедиу (48), 1:2 Мунтари (78), 1:3 Денг, Сис (84)

Катар: Баршам, Корея, Мохамад, Хухи, Хасан, Ахмед (83-Тарек), Ал Хейдос (74-Мунтари), Будиаф (69-Хатим), Мадибо, Абдула, Афиф
Селекционер: Феликс Санчес

Сенегал: Менди, Сабали, Кулибали, Диало, Якобс (78-П.Сисе), Диата (64-Сис), Н. Менди (78-П. Сар), Гей, Сар (74-Ндиайе), Диедиу (74-Денг), Диа
Селекционер: Алиу Сисе

Стадион: "Ал Тумама"
Съдия: Антонио Лаос (Испания)
Жълти картони: Мохамад, Ахмед, Мадибо (Катар); Диа, Якобс (Сенегал)

Снимка: БГНЕС