Тунис постигна паметна победа над Франция с 1:0 и беше на косъм от историческо класиране на 1/8-финалите на Световно първенство, но радостта продължи точно две минути.

Причината за това е, че в другия мач от групата Австралия излъга Дания със същия резултат, като головете в двете срещи паднаха в рамите на 120 секунди. Именно за това време африканците бяха на 1/8-финалите, но престоят им там се оказа твърде кратък.

На стадион "Едюкейшън Сити" Тунис изигра страхотен мач и не остави шансове на резервите на "Петлите". Успехът донесе Уахиб Хазири с гол в 58-ата минута, а за всички 90 минути Франция създаде голови положения чак след средата на второто полувреме, когато в игра се появи цялата звездна плеяда от нападатели.

Все пак Франция спечели групата си и на 1/8-финалите чака подгласника от група "С", където са Полша, Аржентина, Саудитска Арабия и Мексико. 


Селекционерът на Тунис Джалел Кадри направи шест промени от загубата с 0:1 от Австралия, много от които бяха в атакуващите позиции за отбора, който преди срещата все още търсеше първия си гол на Мондиал 2022 след 0:0 с Дания на старта и поражението от "Кенгурата". Капитанът Уахиб Хазири беше в ролята на фалшива деветка, до него действаха Енис Слиман и Мохамед Али Бен Ромдан.

След като Франция стана първия отбор, който си осигури място на 1/8-финалите на Мондиал 2022, Дидие Дешан направи девет промени за днешния мач. Капитанът Уго Лорис беше заменен от Стив Манданда на вратата, а с лентата беше Рафаел Варан, който запази мястото си сред титулярите. Същото важеше и за Орелиан Чуамени. Едуардо Камавинга влезе в импровизирана роля на ляв защитник, голямата звезда Килиан Мбапе беше заменен в атака от късно повиквания Рандал Коло Муани. В предни позиции за "Петлите" играха още Кингсли Коман и Жордан Верету.

През новия век двата отбора имаха три мача помежду си, всички приятелски. Последният се игра през 2010 г. и завърши 1:1, през 2008 г. Франция спечели с 3:1, през 2002 контролата отново завърши 1:1.

Но сега африканците преследваха задължителна победа и през първото полувреме логично играха по-силно. Още в началото гол на Надер Гандри беше отменен за засада, а след това на Стив Манданда му се наложи на два пъти да се намесва. Първо Енис Слиман засече, но топката рикошира в Ибрахима Конате, след което стана лесна "плячка" за опитния вратар. Малко след това Франция сбърка при изнасянето и това даде шанс на Уахиб Хазири да стреля фронтално срещу вратата. Но Манданда беше добре пласиран и изби.

Играта на световните шампионите определено беше разстроена от многото промени на Дидие Дешан и за първите 45 минути "Петлите" отправиха само един удар, който излезе в аут. Той беше дело на Кингсли Коман в средата на полувремето, но лошото овладяване при първото докосване се оказа решаващо за неточното му изпълнение.

След почивката нещата на терена не се промениха и в 58-ата минута Тунис логично поведе. Хазири направи страхотен пробив през центъра, подмина с лекота Уесли Фофана и Рафаел Варан и с удар по земя в долния ляв ъгъл матира Манданда за 1:0!

Реакцията на Дешан не закъсня и последва тройна в смяна. В игра се появи тежката артилерия в лицето на Килиан Мбапе, който замени Коман. Адриеан Рабио и Уилям Салиба се появиха на местата съответно на Жордан Верету и Варан. Малко след това на терена се появиха и Антоан Гризман и Усман Дембеле.

Франция веднага заигра много по-силно в предни позиции и създаде няколко опасности чрез Мбапе, Рабио и Рандал Коло Муани, но така и не падаше изравнителен гол. В 98-ата минута Гризман се разписа, но ВАР отмени гола и Тунис спечели с 1:0, но отпадна от Мондиал 2022.

Тунис - Франция 1:0

Голмайстор: 1:0 Хазири (58)

Тунис: Дамен, Кехрида, Талби, Мериа, Маалул, Гандри, Ромдан (74-Шалали), Лайдуни, Шири, Слиман (83-Абди), Хазири (60-Джебали)
Селекционер: Джалел Кадри

Франция: Манданда, Дисаси, Варан (63-Салиба), Конате, Камавинга, Фофана (73-Гризман), Чуамени, Верету (63-Рабио), Гендузи (79-Дембеле), Коман (63-Мбапе), Коло Муани
Селекционер: Дидие Дешан

Стадион: "Едюкейшън Сити" 
Съдия: Матю Конгър (Нова Зеландия)
Жълти картони: Кехрида (Тунис)

Снимки: БГНЕС