Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "безмерно горд", че Франция е стигнала до финала на Световната купа. Президентът пристигна в Катар, за да гледа мача на националния отбор срещу Мароко на полуфинала вчера, в който Франция победи с два на нула, предаде Асошиейтед прес.

По време на срещата на стадион "Ал Байт" Макрон седеше до президента на ФИФА Джани Инфантино. Той стана на крака да аплодира сънародниците си след победата, която изпраща Франция на финала с Аржентина в неделя.

"Чувствам се много горд с моята страна. Много съм щастлив", каза Макрон пред репортери след мача. "Искам французите да се радват на това просто щастие".

Френският президент лидер отдаде дължимото на "страхотния" отбор на Мароко - първият полуфиналист от Африка в историята. "Мароканците играха много добре. Искам да кажа на мароканците, че имат страхотен отбор... Искам да им кажа, че ние сме приятели", заяви той.

Мароко е управлявано от Франция от 1912 до 1956 г. Вчерашният мач имаше политически и емоционален резонанс и за двете страни. Той показа, че отношения, в които Франция все още има значително икономическо, политическо и културно влияние, все още са сложни, отбелязва БТА.

Макрон каза, че ще се върне в Катар в неделя, за да присъства на финала на стадиона в Лусаил. Той отбеляза шеговито, че е "твърде суеверен" да прави прогнози, но преди мача с Мароко побърза да каже, че "Франция ще победи". 

След пристигането си в Катар Макрон посети и пазар в столицата Доха. Той се разходи сред множеството на сук ("пазар" на арабски език - бел. ред.) Уакиф, носейки шал с цветовете на катарското знаме, след което се качи в автомобил при засилена охрана, за да измине 50-те километра до Ал Хор за мача.

За да присъства на мача, Макрон пропусна срещата на върха на лидерите на Европейския съюз и Югоизточна Азия в Брюксел.

Снимка: БГНЕС