Футболната мегазвезда Кристиано Роналдо трябва да използва имиджа и името си, за да привлече сериозно внимание върху проблема с нарушаването на човешките права в Саудитска Арабия след подписването на договора с Ал Насър, заяви правозащитната организация "Амнести Интернешънъл".

Роналдо, който подписа договор за две години и половина със саудитския клуб като футболист, се раздели през ноември с Манчестър Юнайтед след разтърсило клуба интервю пред журналиста Пиърс Морган.

Петкратният носител на "Златната топка" пристигна в Рияд във вторник и обясни, че се надява да промени положително възприятията за футбола, който се играе в Саудитска Арабия.

Но в правозащитната организация се надяват, че Кристиано Роналдо ще използва силата на името си и влиянието, което има по света, за да подчертае проблемите извън терена в Саудитска Арабия.

Дейна Ахмед, докладчик на Амнести Интернешънъл за Близкия Изток, заяви: "Подписването на Кристиано Роналдо с Ал Насър се вписва в по-широк модел от спортен трансфер в Саудитска Арабия. Много е вероятно саудитските власти да популяризират присъствието на Роналдо в страната като средство за отвличане на вниманието от ужасяващите човешки права в страната. Саудитска Арабия редовно екзекутира хора за престъпления, включително убийства, изнасилвания и контрабанда на наркотици. Всеки трябва да е наясно, че такива наказания са нещо нормално там".

"Властите също така продължават репресиите си срещу свободата на изразяване и сдружаване, с тежки присъди като лишаване от свобода за защитници на правата на човека, активисти за правата на жените и други политически ангажирани хора. Кристиано Роналдо не трябва да позволява неговата слава и статут на знаменитост от спорта да се превърнат в инструмент за промиване на мозъците на хората по света в полза на саудитските власти, завърши Дейна Ахмед.

Снимка: БГНЕС