Чупещият рекорди Килиан Мбапе е само една от причините, които карат ПСЖ да мечтае преди реванша с Байерн в осминафиналите на Шампионската лига. Първенците на Франция изостават с 0:1 след първия мач на „Парк де Пренс“, когато бяха наказани от възпитаника на собствената си академия Кингсли Коман. Мбапе се появи като резерва и отбеляза цели два гола, които обаче бяха отменени заради засади. Килиан се бореше с контузия, но сега е напълно готов да помогне на своите в търсене на обрата, пише сайтът www.ligue1.com.

Горещата форма на Мбапе

Няма никакво съмнение, че ПСЖ разполага с играча, който може да доминира дълги години в световния футбол след ерата на Меси и Роналдо. След като стана световен шампион още като тийнейджър, Килиан Мбапе вече е най-добрият голмайстор в историята на ПСЖ, а е само на 24 години. Той изпревари Кавани и стигна до 201 попадения, когато парижани победиха Нант с 4:2 през уикенда. Байерн също нямаше отговор на Мбапе, след като французинът се появи на мястото на Солер половин час преди края. Едва ли мюнхенци ще успеят лесно да го спрат и на собствения „Алианц арена“. Остава само Килиан да покаже на какво е способен, а респектираният Юлиан Нагелсман призна, че „ПСЖ е съвсем различен отбор, когато той е на терена“.

Липсата на Неймар може да е плюс

Неймар се контузи при победата над Ница с 4:3 миналия месец, но неговото отсъствие всъщност се превърна в печалба за ПСЖ. Колкото и да звучи неприятно за бразилеца, фактите са красноречиви, че отборът изглежда много по-балансиран, когато него го няма на терена.

Простата сметка показва, че с Неймар ПСЖ на практика се озовава само със седем полеви играчи в защита. Без него се увеличават на осем, което има голямо значение. Освен това в двата мача и половина след контузията на бразилеца дуетът между Килиан и Лео разцъфтя, след като двамата комбинираха за седем гола и три асистенции. Безспорно двамата заедно формират една от най-страховитите атаки в световния футбол, а Байерн със сигурност няма да се зарадва да ги види, когато те демонстрират такова взаимодействие.

ПСЖ си връща самочувствието

Преди първия мач срещу Байерн, който бе загубен, ПСЖ се намираше в лоша форма след две поредни загуби, но успя да обърне тенденцията и да си върне самочувствието след три последователни успеха. Меси и компания си отмъстиха на Олимпик Марсилия след загубата за Купата на Франция, а отново Лео и Мбапе комбинираха за всички голове при гръмкото 3:0 на „Велодром“. С други думи, увереността на парижани отново се е възстановила. „Беше много важно да излезем от негативната спирала. Винаги е по-добре да се подготвяш за големи мачове с победи“, коментира треньорът Галтие.

Французите вече са превземали Мюнхен

ПСЖ и Байерн формираха едно съперничество, в което прави впечатление, че последните 3 мача помежду им са завършили само с победи за гостуващия тим. Ако тази тенденция се запази, стадионът в Мюнхен може отново да се окаже щастливо място за французите. Те вече спечелиха на „Алианц Арена“ в четвъртфиналите на сезон 2020/21. Мбапе вкара два пъти в този двубой, така че за него обстановката също няма да е непозната.

Проблемите при баварците

Стражът и капитан на Байерн Мануел Нойер счупи крак по време на ски след Мондиал 2022 и баварците избраха Ян Зомер от Гладбах за негов заместник. Националът на Швейцария не отстъпва в повечето вратарски сравнения, но има един показател, по който Нойер го превъзхожда многократно – това са защитните действия извън наказателното поле. Зомер е склонен по-често да остава на линията и да не излиза, което усложнява работата на защитниците пред него, отбелязва "Тема спорт". Наложи се Павар да си изкара червен картон срещу Меси в Париж, а Дайо Юпамекано също бе изгонен в мача с Гладбах. С оглед на бързината, с която разполага Мбапе, извеждащите пасове към него могат да се превърнат в голям проблем за Байерн.