УЕФА публикува ежегодната си клакация на европейските лиги и се оказа, че френската Лига 1 вече не е в топ 5. Френското първенство е изпреварено от Нидерландия и е вече на шеста позиция.

Въпреки че Лига 1 все още се нарежда сред първите пет лиги в най-актуалната класация на коефициента на УЕФА, тя е изместена от клубовете от Ередивизи, когато се разглеждат последните пет години.

Пари Сен Жермен е единственият клуб след Монако през 2004 г., който достига до финала на Шампионската лига, докато участието на Марсилия във финала на Лига Европа през 2018 г. също е първото, откакто те самите го достигнаха през 2004 г.

Междувременно неотдавнашните успехи на холандските отбори в Европа, а именно класирането на Фейенорд до финала на Лига на конференциите Европа през 2022 г., както и достигането на АЗ Алкмаар до полуфиналите през този сезон, донесоха на Ередивизи значително количество точки.

Конкуренцията в Лига 1 е тема на разговори от няколко години. ПСЖ доминира и останалите не са на нивото им. Много фенове по-рано призоваха УЕФА да промени своята система за класиране, за да бъдат правилно представени висшите лиги на Португалия, Белгия и Холандия.

Класирането на коефициента има по-скоро приложение в реалния свят, като даденият сбор от точки на даден клуб може да реши в коя урна да бъде поставен преди жребия на груповата фаза.

От друга страна успехът на Рейнджърс до финала на Лига Европа през миналия сезон допринесе значително за повишаване на 5-годишното класиране на Шотландия, където те сега са на девето място.

Португалия, Белгия и Австрия съставляват останалите топ 10, но Англия е тази, която управлява, както се очакваше, след като Уест Хем и Манчестър Сити вдигнаха две от трите налични купи. Английската Висша Лига има 88,928 точки, пред Испания със 75,927, Италия - 71,569 и Германия - 69,552. Нидерландия вече е петото първенство с коефициент 52,100, а Франция остана с 51,914.