Барселона и Пари Сен Жермен постигнаха споразумение за трансфера на Усман Дембеле за 50,4 милиона евро. Парижани обявиха привличането на крилото, който ще играе в столицата на Франция до лятото на 2028 г.

Усман Дембеле пристигна в Барса през лятото на 2017 г. от Борусия Дортмунд, където беше един от най-обещаващите млади атакуващи играчи в Бундеслигата. Французинът дебютира за каталунците през септември 2017 г. в мач на срещу градския съперник Еспаньол. За съжаление, в мач срещу Хетафе, първият му в титулярните 11, Дембеле получи контузия на подколянното сухожилие, която наложи операция.

Въпреки това, в първия си сезон с клуба, той вкара първия си гол с фланелката на Барса, като нападателят игра в 1/8-финалите на Шампионската лига срещу Челси. Травма ограничи приноса на Дембеле до само 23 изяви през тази кампания 2017/18.

През следващия сезон той беше по-постоянен, като вкара 14 гола във всички състезания и даде осем асистенции. Освен това Дембеле вкара и при победата с 2-1 над Севиля в Суперкупата на Испания.  След обещаваща кампания контузията се появи отново и френският нападател пропусна почти целия сезон. Пристигането на Шави Ернандес като треньор видя Дембеле да възвърне най-добрата си форма, отбелязвайки 11 гола и създавайки 21 асистенции през двата си сезона под ръководството на настоящия шеф на Барса.

Като цяло Дембеле напуска клуба след 185 мача и 62 гола, след като е спечелил три титли в лигата, две Купи на Краля и две Суперкупи на Испания. .