Президентът на Испанската футбола федерация - Хавиер Тебас, за пореден път отправи обвинения към ПСЖ, че превръщат спорта във финансова играчка, която унищожава основите на самата игра. Той дори определи клуба, като „шампион по прахосничество“. В същото време под ножа попаднаха и част от британските грандове.

Разходите на собствениците във Висшата лига са огромни и трудни за проследяване. Челси изхарчи доста и се видя, че нещата не сработиха и сега са в голям дълг. Същото стана и с Манчестър Юнайтед. Във Франция пък ПСЖ загуби €605 млн. Те са шампионите по прахосване на пари“, каза Тебас, цитиран от Football Transfers.

В английския елит само за трансфери през изминалото лято бяха изхарчени €2,8 млрд. Това е рекорд, който надвишава разходите на останалите топ 5 първенства, взети заедно, по данни от Transfermarkt.

„Парижани“ междувременно привлякоха футболисти на обща стойност €1,48 млрд., откакто арабските собственици поеха контрола през 2012 г., според информацията, компилирана от AS.

Президентът на Ла Лига обаче пренебрегва факта, че Реал Мадрид и Барселона правеха същото много преди на сцената да се появят мултимилиардери от ранга на Шейх Мансур, Роман Абрамович или семейство Глейзър. За изминалите 10 години двата испански гранда са похарчили общо €2,8 млрд. за нови футболисти. Така излиза, че големият проблем не са толкова прахосниците от Франция и Англия, колкото е появата на конкуренция за най-големите таланти във футбола. Все пак Лионел Меси и Кристияно Роналдо вече не играя в Испания и това носи загуби за местния шампионат за сметка на първенствата, където се подвизават Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд.