ПСЖ победи с 3:0 Милан в мач от група "F" на Шампионска лига, игран на стадион "Парк де Пренс".

В основата на успеха беше новото атомно трио на френските богаташи, предвождано от голямата звезда Килиан Мбапе.

Именно той откри резултата през първото полувреме, а след почивката блеснаха Усман Дембеле и Рандал Коло Муани, които през лятото смениха Неймар и Лионел Меси. Първият беше близо до гола, но Майк Менян изби и доскорошния нападател на Айнтрахт Франкфурт при добавка не сбърка. Крайния резултат оформи Кангин Лий в 89-ата минута.

Тримата френски национали създадоха доста проблеми на защитата на Милан и успехът на ПСЖ можеше да е по-изразителен, но гол на Дембеле беше отменен за засада.  

В класирането ПСЖ отново излезе лидер с 6 точки, а Борусия Дортмунд и Нюкасъл имат по 4 т., след като германците се наложиха с 1:0 в Англия. Милан остава на дъното с 2 пункта и без отбелязан гол след първите три кръга. След две седмици ПСЖ отива на "Сан Сиро" и това най-вероятно ще е последна възможност на "росонерите" да запазят шансове за класиране на 1/8-финалите. 


Съставът на ПСЖ няма как да не започне от голямата звезда Килиан Мбапе, който през сезона има 9 гола в 10 мача във всички турнири. В предни позиции той си партнира с Усман Дембеле и Рандал Коло Муани в изцяло френска атака. На вратата беше Джанлудижи Донарума, който проби за големия футбол именно от Милан, където дебютира на 16-годишна възраст.

Стефано Пиоли заложи на най-добрите си нападатели – Рафаел Леао, Кристиан Пулишич и Оливие Жиру, които през сезона имат общо 11 попадения. Три от тях са дело на португалския ас, френският стрелец и американският национал са се разписвали по 4 пъти.

Преди мача положението в групата беше доста заплетено. След победата с 2:0 над Борусия Дортмунд в първия мач, ПСЖ беше разбит с 1:4 от Нюкасъл. От своя страна "росонерите" започнаха с две нулеви равенства и успехът беше жизненоважен и за двата отбора. 

И заради това мачът в Париж започна предпазливо и рисковете бяха сведени до минимум. Агресивната игра на Милан в половината на домакините направи впечатление и първият опасен удар беше на сметката на италианците. Рафел Леао в типичния си стил проби по левия фланг, навлезе към центъра и стреля, но покрай целта. 

Десет минути по-късно се откри шанс и пред ПСЖ. Килиан Мбапе си освободи пространство и шутира, но слабо и Майк Менян улови с лекота. След половин час игра звездата на "Принцовете" отново отправи удар, но в аут. 

Но 120 секунди по-късно нямаше какво да спре Мбапе. Той се справи с Фикайо Томори след редица финтове и стреля по земя. Менян не помръдна и само видя как топката влиза в мрежата му – 1:0 и истински магически момент от страна на Мбапе!

Второто полувреме започна като истински дерби мач от Шампионска лига. В 48-ата минута Усман Дембеле се справи с Томори и вкара гол, но след намесата на ВАР той беше отменен за фаул в атака на Ашраф Хакими.

Секунди след това Менян с пас като по учебник изведе Кристиан Пулишич. Той навлезе в наказателното поле и останал сам срещу Джанлуиджи Донарума, реши да подава към Оливие Жиру. И това се оказа грешно решение, защото американецът беше на чиста позиция, а опитният нападател на Милан не успя да вкара от малък ъгъл.

В 53-ата минута ПСЖ стигна до втория си гол в мача. След изпълнение на корнер, Менян спаси шут на Дембеле, но при добавката Рандал Коло Муани нямаше как да сбърка от вратарското поле за 2:0! Погромът за Милан можеше да стане пълен, ако в 58-ата минута Менян не беше спасил мощно изпълнение на Мбапе.

След малко повече от час игра Донарума улови удар на Пулишич. После и Леао опита да върне италианците в мача, но изпълнението му беше неточно. По-късно звездата на Милан проби и опита да вкара от малък ъгъл е неудобния си ляв крак, но Донарума изби.

В 81-ата минута Донарума спаси и изпълнение с глава на Жиру, а малко по-късно Мбапе можеше окончателно да сложи точка на спора. Той отправи бомбено изпълнение и Менян с фамозна намеса с една ръка изби.

Крайния резултат оформи Кангин Лий в края. Азиатецът взаимодейства страхотно с Уорън Заир-Емери и с удар от наказателното поле матира Менян за 3:0!

ПСЖ – Милан 3:0

Голмайстори: 1:0 Мбапе (32), 2:0 Коло Муани (53), 3:0 Лий (89)

ПСЖ: Донарума, Хакими (93-Мулер), Маркиньос, Шкриняр, Л. Ернандес, Заир-Емери, Угарте (71-Руис), Витиня, Дембеле, (71-Лий) Коло Муани (82-Рамош), Мбапе
Треньор: Луис Енрике

Милан: Менян, Калулу, Тиау (46-Калабрия), Томори (90-Кяер), Т. Ернандес, Муса (77-Побега), Крунич (77-Адли), Райндерс, Пулишич, Жиру, Леао
Треньор: Стефано Пиоли

Париж, ст.: "Парк де Пренс"
Съдия: Славко Винчич
Жълти картони: Хакими, Дембеле (ПСЖ); Тиау, Крунич, Томори, Калюлю (Милан)

Снимка: БГНЕС