По традиция почти в края на календарната футболна година в Купата на България остават само 8 участника. И вече през пролетта един от тях получава всичко, както се пее в песента на АББА. Обобщено, осминафиналната фаза предложи доста по-интересна и качествена картина, отколкото 80-90 процента от двубоите в първенството паднаха и много голове, близо 3.5 средно на среща.

Последният мач от фазата между Етър и Ботев се превърна в истински трилър. През обрат премина и ЦСКА 1948 – Берое. Хебър хвърли бомбата, като отстрани най-шумния претендент за отличието – Левски. Томаш и неговият разбит тим отново хвърлиха белия пешкир срещу Лудогорец. Славия и ЦСКА се разделиха от едно попадение, но спокойно можеше да се стигне до усложнение за червените. Арда прескочи летвата с името Литекс, а напомням, че точно ловешкият тим извади от играта високо летящия Черно море. Пирин също след обрат махна от масата Ботев Враца. И за втора поредна година участникът в КНК през 1983 година Спартак Варна стигна до пролетната фаза за Купата на България.

Както се казва, честито на победителите, но и да се готвят усърдно, защото няма как да лежат на стари лаври. Жребият допълнително ще нажежи страстите и ще даде насока накъде ще задуха вятърът. Но на първо четене конфигурацията е повече от интересна.

Първо вече ги няма силните претенденти Левски, Черно море, Локомотив Пловдив, Славия. Тези четири отбора можеха да стигнат до финала през май. Но тяхната ролята при отсъствието им ще изпълняват Ботев Пловдив, Арда Кърджали и ЦСКА 1948. Това са клубове, постигали съществени успехи в турнира в недалечното минало.

Арда и ЦСКА 1948 имат участие във финал, а Ботев дори е със спечелена наскоро купа. За Хебър и Пирин ще е истинско предизвикателство още веднъж да скочат над рекордна височина. Но при тях малко е като пир по време на чума. Всичко в Благоевград и Пазарджик зависи от новите кметски управи. А това не предвещава добри новини. Най-вероятно е в четвъртфиналите да им се наложи отказване от по-високи цели. Спартак Варна няма проблеми със стабилния си собственик, но като отбор от второто ниво може да разчита само на добър жребий, който да ги изпрати в двойка с Хебър или Пирин.

И естествено големите фаворити за купата ще са Лудогорец и ЦСКА. Шансовете са почти същите като в битката им за титлата в първенството – 60 на 40. Няма как през този сезон някой от двата най-изявени клуба да реши да абдикира, защото този път утешителната награда си има своята стойност. Пресен е примерът от миналата кампания, когато Лудогорец остана в турнира точно защото не се знаеше как ще завърши първенството. И само пропускът на Турицов от бялата точка е причината да прибавят в бляскавата си витрина и един дубъл. Същото в пълна степен се отнася и за ЦСКА. Червените не печелят толкова често отличието, за да се отказват без бой от битката за него. Съществува и някаква вероятност двата големи противника да се срещнат един срещу друг някъде по пътя.

При всички положения обаче по-интересна е хипотезата победителят да се търси измежду Арда, ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив. И от показаното досега като че ли най-силно изпъкват шансовете на канарчетата.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg