С грандиозна церемония, каквато повелява на голям международен форум, бе открито 17-то издание на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия.

Редица танцьори в различни цветове се включиха в пищното откриване на Евро 2024. Дизайнерът Карлос Наварете - Патиньо е творчески директор на церемонията, а хореографът Читлаи Кабайеро се стреми да постигне хармоничен баланс между създаването на изключителни запомнящи се преживявания и запазването на чувството за човешка топлина по време на творческия процес. Сред ключовите послания бяха „Идваме заедно“, „Добре дошли в Германия и нейните градове-домакини“ и „Публиката се обединява“.

Естествено, не мина и без музика, като песни на живо изпълниха Робин Шулц, Леони, Ле Шуук и Топик. Разбира се, прозвуча и имнът на Евро 2024 – „Fire“.

На трибуните на "Алианц Арена", който ще приеме мача на откриването между Германия и Шотландия, е президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов - Гонзо. Сред официалните лица са президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин, президентът на Международната футболна федерация Джани Инфантино, както и канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Преди първия съдийски сигнал на двубоя между домакините и "гайдарите" бе почетена легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят на 7 януари тази година. Срещата започна малко след 22:00 часа българско време.