Топката на Евро 2024 ли е причината за толкова попадения от далечно разстояние? Мнозина експерти смятат, че това е една от основните предпоставки, пише АП. Според тях топката е по-лека отколкото трябва да бъде и по-лесно може да развие по-висока скорост, което я прави трудна за спасяване. Това е причината толкова рано в първенството да има голям процент попадения след изстрели от далечно разстояние.

"Топката е доста бърза. Според мен това е голямо предимство за нас нападателите, но представлява голяма трудност за вратарите. Понякога е непредсказуема, риташ и не знаеш къде точно ще отиде", каза английският национал Хари Кейн.

"На подобни форуми никога не се мисли за вратарите. Топката няма добро сцепление и плесно можеш да я изпуснеш, дори да си сигурен, че вече си я хванал", коментира националният вратар на Дания Каспер Шмайхел.

Това не е първият такъв случай, при който се отправят критики към официалната топка на голям шампионат, която се използва в мачовете. На Световното първенство в Република Южна Африка през 2010 година имаше сериозно оплакване от играчите към топката "Джабулани". Особено непопулярна беше сред вратарите. Английският страж Роб Грийн я обвини за допуснат от него гол, който доведе до равенство 1:1 между "Трите лъва" и САЩ в мач от груповата фаза на турнира.