Съдиите на Евро 2024 бяха поздравени от колеги и експерти за поредица от добри прояви и решения, подпомогнати от новото правило, според което само капитаните могат да говорят със съдиите. Фактът, че футболистите се оплакват по-малко, за да избегнат жълт картон, "създава впечатлението, че представянето се е подобрило и това всъщност е точно така", каза арбитърът от Бундеслигата Патрик Итрих пред MagentaTV в събота.

Единствените големи противоречия на шампионата до момента бяха дали Лоис Опенда умишлено е играл с ръка преди отменен гол за загубата на Белгия от Словакия (0:1) и попадение за Нидерландия, което не беше признато поради засада при равенството 0:0 със световния вицешампион Франция късно снощи.

"Имаме фундаментално стабилни и постоянно добри резултати до момента", коментира още Итрих.

Полуавтоматичните засади ускориха решенията и избегнаха доста спорове. Това става чрез чип в топката и се използва за първи път, за да покаже определени движения. Чипът беше използван, за да демонстрира, че Опенда е докоснал топката с ръка.

Много рефери, експерти и треньорът на нидерландския национален отбор Роналд Куман вярваха, че голът за "оранжевите" трябваше да остане, когато беше преценено, че Дензъл Дъмфрис пречи на вратаря на "петлите" Майк Менян.

Бившият национал на Нидерландия Марио Мелкиот заяви, че попадението срещу Франция е било отменено правилно: "Това е нормално, когато някой е точно в тази позиция. Можеше да блъсне вратаря. Ако този гол беше отбелязан срещу нас, щях да кажа същото."