Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте очаква зрелищен финал срещу Англия на Евро 2024 в Берлин в неделя.

"Това ще бъде огромно зрелище и ние го очакваме с голяма надежда“, каза той във видео съобщение от Испанската футболна федерация.

Испания, която на четвъртфиналите победи домакина Германия, си осигури билет за финала след победа с 2:1 над Франция, докато Англия отбеляза гол в добавеното време, за да победи Нидерландия с 2:1.

Докато английският отбор преследва първата си европейска титла и първи голям трофей от 58 години насам, Испания се стреми към рекордна четвърта евротитла след триумфи през 1964, 2008 и 2012 г.

Това е първият път от 1996 г., когато Испания и Англия се срещат на голям турнир. Тогава младите звезди на Испания Ламин Ямал и Нико Уилямс и топ талантът на Англия Джуд Белингам дори не бяха родени.

Последните им срещи бяха на Лигата на нациите през 2018 г. Испания спечели първия мач с 2:1, докато Англия се наложи с 3:2 във втория мач.

Де ла Фуенте описа Англия като силен колектив със страхотни играчи. Според него на финала ще се сблъскат "много различни системи на игра".

"Англия е много силна физически. Искаме да наложим нашия стил, да доминираме в играта и да се опитаме да не допускаме грешки", каза той.

В толкова важен финал обаче има и "много психологически аспекти".

Испания влиза в неделния двубой като главния фаворит за титлата, след като спечели всичките си мачове на турнира досега.