Матео Ретеги подчерта гордостта си, че представлява Италия, желанието си да впечатли на Евро 2024 след дебютния си сезон в Серия А. 25-годишният нападател, роден в Аржентина, беше изненадващо включен в състава на Адзурите под ръководството на Роберто Манчини миналата година, като имаше право да представлява страната благодарение на своите прабаба и дядо, и бързо впечатли, като вкара четири гола в първите си осем мача.

Ретеги се присъедини към Дженоа на Алберто Джилардино миналото лято и показа редица положителни неща в дебютния си сезон в Серия А, като в 29 мача отбеляза седем гола и две асистенции, като се разписа срещу Лацио, Наполи и Рома. Той се надява да се докаже на Евро 2024 с Италия.

"В Италия е прекрасно. Благодарение на моите прабаби и прадядовц по майчина линия, които са родом от Каникати, днес играя за Италия", обяви Ретеги пред "Гадзета дело спорт". "Когато дойдох в Дженоа, знаех че съм се присъединил към отбор с важна история, в който са играли силни аржентинци като Диего Милито. Днес искам да благодаря на всички, на клуба, който ме искаше, на треньора Джилардино, който ми се обади по телефона по време на преговорите, за да ми каже, че разчита на мен, на съотборниците ми, които ми помогнаха да се впиша бързо, на феновете, които са толкова топли, че приличат на аржентинци".

Нападателят разказа как се чувства, когато представя Италия след дебюта си. "Това бяха същите емоции, които изпитвам и сега. Винаги е повод за гордост да нося фланелката на националния отбор и искам да я защитавам до смърт Дебютът не мина така, както се надявах, защото аз съм човек, който винаги иска да побеждава. Но това, че играх и вкарах голове на стадион "Марадона", ще остане с мен.

Италианците са известни с изпълнението на химна преди всеки мач. Ретеги потвърди, че знае целия текст и пее наравно с останалите.

"Със сигурност да. Вече го знам. Пея го добре, нали сте ме чували (започва да пее). Знам го целия, но това е достатъчно, защото се срамувам!"