Тони Кроос беше сравнен с бившия голям футболист на Германия Гюнтер Нетцер от Берти Фогтс, който беше треньор на националния тим на страната при последната евротитла през 1996 година.

Кроос "дърпаше конците" в халфовата линия на тима при победата с 5:1 над Шотландия в мача на откриването на Евро 2024 в петък вечер, а Фогтс си спомни бившия си съотборник в състава на Западна Германия и Борусия Мьонхенгладбах - Нетцер.

"Почти бих искал да го сравня с Гюнтер Нетцер и ролята му в отбора на Борусия Мьонхенгладбах. Гюнтер ни водеше и винаги настройваше перфектно ситуацията, което е подобно на това, което Кроос прави сега в германския отбор", каза Фогтс пред вестник Rheinische Post.

34-годишният Тони Кроос се завърна в националния отбор през март, за да стане ключов играч под ръководството на старши треньора Юлиан Нагелсман и ще прекрати кариерата си след Европейското първенство. Той спечели титлата от Световното първенство пред 2014 година с Германия и има шест трофея от Шампионската лига в кариерата си.

Берти Фогтс призна, че е впечатлен от играта на тима срещу Шотландия.

"Отдавна не съм бил толкова развълнуван от представянето на германски национален отбор. Представянето на състава на Нагелсман беше на абсолютно световно ниво", каза Фогтс и добави, че "откриването на турнир по този начин е забележително", въпреки че победата не е гаранция за голямо Европейско първенство или за титлата.