Италианската преса бе напълно съгласна със селекционера на националния отбор Лучано Спалети след загубата от Испания с 0:1, че резултатът не отговаря на пълната доминация на съперника на терена, предаде Ройтерс.

Автоголът на Рикардо Калафиори бе единствената разлика между двата отбора, но разликата в класите е била очевидна за всички, като младия и вълнуващ тим на Испания напълно е надиграл Италия, която Спалети описа като уморена.

"Малката Италия"  бе заглавието на вестник "Гадзета дело Спорт", което бе ясен знак как Испания е надиграла отбора на Спалети.

"Адзурите не бяха в мача в нито един момент", се казва още в анализа на срещата, като вратарят Джанлуиджи Донарума е предотвратил истински разгром. "Равенство с Хърватия ще бъде достатъчно", завършва анализът с нотка на оптимизъм.

Бившият треньор на Италия и Милан Ариго Саки, който пише за "Гадзета дело Спорт", смята, че разликата между двата тима е била огромна, но чувства, че това не е грешка на мениджъра.

"Отборът на Де ла Фуенте играе доминиращ футбол, има технически и тактически умения, знае как да се движи и най-важното - прави го в правилното време", пише Саки.

"За съжаление, Италия все още не е отбор. Това отнеме време и изисква търпение. Ние имаме да учим много от тази загуба и се надявам, че ще опитаме да учим от грешките, които направихме", добави той.

"Нека да изясним нещо сега: Спалети не е за упрек. Той е треньор, който работи по-малко от година, наследи трудна ситуация и се опитва да изгради стил на отбора, който никога не е имал такъв", написа още Ариго Саки.

"И все пак се измъкнахме добре", пише "Тутоспорт" за мача, в който тимът на Испания отправи 20 удара срещу четирите на Италия.

"Кориере дело Спорт" пусна заглавие "Да изтрием", като смята, че Италия трябва да забрави загубата от Испания, споменава се, че тимът има нужда само от равенство срещу Хърватия за осминафиналите.

"Адзуриге бяха доминирани, Испания бе по-силна", пиша "Ла Република", а "Ла Стампа" излезе със заглавието "Испанско наказание".

"Само Донарума спаси призраците от 2012", написа вестникът, припомняйки, че Испания се наложи над Италия с 4:0 на финала на Евро 2012.