Селекционерът на Италия Лучано Спалети беше в добро настроение преди мача с Испания от група B на Евро 2024 в четвъртък, като каза на испанските журналисти да не се надценяват и отхвърли твърденията, че големият сблъсък е латино "дерби".

Защитаващият титлата си италианци победиха с 2:1 Албания в първия двубоя на шампионата, докато Испания надделя над Хърватия с 3:0. Победа за един от двата тима утре ще му осигури участие на осминафиналите.

"Има много отбори, които играят красив, атакуващ футбол. Испания е един от тях, но не сте единствените. Не се надценявайте! Изпитваме респект към историята на Испания и качеството на отбора, но не трябва да мислите, че сте по-силен тим, отколкото сте в действителност", каза Спалети пред испански медии в Гелзенкирхен.

"Аз харесвам футбола, който играе Испания. Това е атакуващ футбол, те ще пресират много високо, дори ще пресират нашия вратар. Що се отнася до нас, имаме още много работа, за да достигнем това ниво", добави треньорът.

Очакванията на всички са големи преди може би най-големия мач на турнира между шампионите от предишното издание Италия и трикратните победители Испания. Но Спалети не иска да придава на двубоя толкова голямо значение.

"Това не е "дерби" за мен. Когато сте на Европейско първенство, всички мачове са финали, всички мачове са уникални, всички мачове са нещо, което трябва да запомните", каза той.

"Искаме да играем същия футбол, който играхме срещу Албания, и да се мерим срещу един от най-силните отбори в Европа. Сигурен съм, че ако оставим топката на тях, това ще завърши зле за нас. Така че ще трябва да поемем инициативата срещу толкова сериозни противници", коментира Спалети.

"Любопитен съм да видя какво ще се случи утре, когато ни пресират, какво ще направим и как ще отговорим на това. Мисля, че Испания победи Хърватия, защото те винаги пресираха с една и съща скорост. Хърватия загуби ритъм и концентрация на няколко пъти и те се възползваха максимално. Но Хърватия показа отлично представяне", завърши той.

Италия влиза в срещата срещу Испания с надеждата да играе толкова елегантно, сякаш са облечени в костюмите на Джорджо Армани, но са готови да се изцапат, ако се наложи, направи любопитно сравнение Лучано Спалети.

"Ние носим Джорджо Армани, а Джорджо Армани е известен по целия свят", каза треньорът, попитан дали този мач ще бъде тест за способността му да даде на Италия нова идентичност след по-малко от година от работата.

"Ще носим същия костюм, ще се опитаме да бъдем същите. Разбира се, ние наистина искаме да играем мача по нашия начин и да се конкурираме на един от най-силните отбори... ще бъдем добре облечени, но сме готови да си намърсим дрехите, ако е необходимо, добави той.