Лучано Спалети получи сериозни критики от вестниците след инфарктното равенство на Италия с Хърватия на Евро 2024. С гол на Матия Дзакани в 98-ата минута адзурите стигнаха до 1:1 и се добраха на осминафиналите. Треньорът бе обвинен, че "все още няма ясен проект".

Адзурите бяха на път да претърпят още едно болезнено поражение на първенството, което щеше да постави под сериозно съмнение класирането им за елиминациите, докато Матия Дзакани не измисли момент на магия, за да спаси точката за страната си. Равенството остави Италия на второ място в Група В, като в първия кръг на елиминационната фаза на 29 юни им предстои да играят с Швейцария. Феновете се надяват да видят силна реакция от страна на Спалети след тежката групова фаза.

Спалети не успя да впечатли италианските вестници, които бяха ясни с критиките си. "Гадзета дело спорт" написа: "Трета различна Италия, все още няма ясен проект и дори 3-5-2 се бори без истински плеймейкър. Във финалния щурм обаче бе показан дух, който може да бъде използван и за напред. Промените са наред."

"Кориере дело спорт" се съгласи с тази оценка на тактиката на Адзурите, коментирайки: "Все още търсейки своята Италия, Дзакани го спаси с последния удар."

"Тутоспорт" е в същия тон като подчерта как късният гол на Дзакани е променил всичко за Спалети: "Това е много важно: Смените го спасиха, след като се върна по стъпките си от началото. Отборът все още страдаше, но реакцията беше видима."

Политическият "Кориере дела сера" погледна напред към следващия мач на Италия срещу Швейцария и беше очевиден в разочарованието си от Спалети, пишейки: "Не сме доволни! Объркана и уплашена, Италия остава на Европейското първенство със силата на отчаянието и гордостта. Ако това ще бъде нова отправна точка, Швейцария ще го каже".