Националът на Албания Мирлинд Даку беше наказан за два мача, след като предизвика фенове с националистически скандирания на Евро 2024, което според УЕФА е опорочило футбола. Даку взе мегафон след равенството 2:2 на Албания с Хърватия в сряда в Хамбург и се присъедини към скандирането на лозунги срещу Сърбия и Република Северна Македония.

УЕФА заяви, че нейните дисциплинарни съдии са признали Даку за виновен за „неспазване на общите принципи на поведение, за нарушаване на основните правила за прилично поведение, за използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и за опорочаване на футболния спорт."

УЕФА също нареди на албанската футболна федерация да плати глоби в размер на общо 47 250 евро за инциденти по време на мача, при които нейни фенове скандираха антисръбски лозунги. Сръбската футболна федерация заяви, че ще напусне турнира, ако УЕФА не вземе мерки.

Албания играе решаващ мач от груповата фаза в понеделник срещу Испания. Ако състава воден от Силвиньо продължи напред, Даку също ще отпадне от осминафиналите.

Даку се извини за действията си в публикация в социалните медии, тъй като УЕФА назначи вътрешен следовател, който да проучи неговото „предполагаемо неподходящо поведение“.

26-годишният нападател започна да играе за Албания миналата година, след като използва правото си съгласно правилата на ФИФА да промени правото си на участие от Косово.

УЕФА също така повдигна обвинения срещу своите федерации членки на Албания и Хърватия за "потенциално расистко и/или дискриминационно поведение" от страна на феновете в сряда.

Въпреки това само Албания беше глобена за „предаване на провокативни съобщения, които не са подходящи за спортно събитие“. Хърватската федерация беше глобена само с 27 500 евро за това, че фенове запалиха и хвърлиха фойерверки на стадиона.

Албанската футболна федерация призова привържениците да бъдат "отговорни и да избягват инциденти и безредици".