Селекционерът на националния тим на Словения по футбол Матияж Кек заяви след равенството 1:1 на Европейското първенство в Германия, че двете полувремена на срещата са били много различни.

"Когато феновете ти помагат по този начин, когато виждаш толкова много усмихнати лица през целия ден, когато дори противниковите фенове ти засвидетелстват уважение, това ме прави щастлив, че съм част от този спектакъл. Благодаря на всички тях", коментира Кек на пресконференцията след двубоя, цитиран от официалния сайт на Европейската футболна централа - УЕФА.

"Двете полувремена бяха много различни и смятам, че резултатът е справедлив. Показахме им твърде голямо уважение през първото полувреме, а след това успяхме да се освободим през втората част и играта ни изглеждаше много по-добре. Играхме срещу много добър отбор, но мисля, че бяхме наивни, след като допуснахме попадение", продължи наставникът на Словения.

"Много от моите футболисти никога не са играли на толкова голямо състезание. Когато видяхме, че днес нещо е възможно, те започнаха да играят. Мисля, че ще се поучим от това. Когато този отбор играе на втория или третия си голям турнир, те ще бъдат много по-силни от самото начало. Ако вратар като Ян Облак трябва да спаси само един голям шанс, това говори много за представянето ни. Имахме някои проблеми през първото полувреме, но след това момчетата се върнаха с невероятна вяра в себе си. Мога само ги поздравявам. Променихме нещата тактически през второто полувреме, натиснахме повече халфовата им линия и мачът се наклони повече към нас", каза още Матияж Кек.

"Беше труден мач. Знаехме какво да очакваме, тъй като се изправихме срещу тях два пъти в квалификациите. През първите 20-30 минути може би бяхме малко уплашени, защото някои от нашите футболисти не са играли в такива двубоя, но след това играхме по-добре. Създадохме няколко положения и успяхме да вкараме", заяви вратарят на Словения Ян Облак и добави:

"На полувремето в съблекалнята казахме, че това е просто мач. На Европейско първенство, но все пак само един мач. Започнахме второто полувреме с намерение да отбележим и това се случи. Когато видите всички тези щастливи фенове, деца по трибуните, това е смисълът на футбола."

Голмайсторът за Словения Ерик Янжа коментира: "Знаехме, че ще бъде труден мач. Имахме проблеми през първото полувреме, но по-късно успяхме да се съберем и да постигнем това равенство.  Когато топката дойде при мен, просто затворих очи и ритах с цялата сила, която имам. Скоро ни очаква нов труден мач, но имаме отворен път напред."

Снимка: БГНЕС