Легендите на Нидерландия Рафаел ван дер Ваарт и Пиер ван Ходойдонк се присъединиха към държавната телевизия NOS в Берлин и не спестиха критики след загубата на Лалетата с 2:3 от Австрия. След поражението тимът на Роналд Куман остана на третото място в група D.

"Мислех, че е драматично, невероятно лошо. Дори ни беше трудно да се изнесем топката.. Ако играеш по този начин и раздаваш толкова много пространства, няма как да постигнеш нищо. А в елиминациите няма място за грешки", заяви Ван Дер Ваарт.

Това също притесни Ван Хойдонк. "Да загубиш срещу Австрия. Не само като резултат, но и като игра. Къде се намираме?", пита се бившият нападател. Ван Хойдонк се ядоса много на представянето.

"Погледнете ролята на Йерди Схаутен, тя е прекалено лесна. Той не влага сърцето и душата си в нея, не дава всичко от себе си, за да блокира тази топка. А след това и Гакпо си позволява да не се напряга", допълни Хойдонк.

За Ван дер Ваарт първият гол символизира какво се обърка в този мач. "Изглеждаше така, сякаш всички имаха овесена каша в краката си. Смятам, че това е притеснително, на Европейско първенство... Само се огледайте около себе си, не може да имате повече овесена каша в краката си, нали? Сега имате труден съперник. Ако играете по този начин, по-добре се откажете".