Селекционерът на Словакия Франческо Калзона каза, че еуфорията след шокиращата победа с 1:0 над Белгия на Евро 2024 е под контрол преди сблъсъка срещу Украйна в петък.

Словаците три точки като лидера в групата Румъния, който се изправя срещу белгийците в събота.

„Не мисля, че беше трудно да подготвим играчите психически. Еуфорията продължи няколко часа, но трите точки определено няма да са достатъчни, за да продължим напред. Все още няма защо да празнуваме. Ние сме напълно концентрирани върху мача“, каза той на пресконференция.

На Евро 2020 Словакия също спечели първия мач, но загуби следващите два и не успя да стигне до директните елиминации.

„Преди три години бяхме нокаутирани след първата ни победа, но това е футболът. Може да бъде жесток. Но докато имаме възможност да продължим напред, ще направим максимума, за да постигнем успех“, каза полузащитникът Ондрей Дуда.

Словакия вдигна трофея като част от Чехословакия през 1976 г., като зае трета позиция на турнирите от 1960 и 1980 година. Откакто започнаха да се състезават като независима нация, най-добрият им резултат беше достигането до 16-те финали през 2016 година.

Калзона каза: „Нашата най-голяма сила е смирението. Трябва да дадем 110%, ако искаме да угодим на нашите хора“.

Той добави, че всички играчи трябва да са готови да се изправят срещу Украйна, която ще търси възстановяване от поражението с 0:3 в първия мач срещу Румъния.

Дуда каза: „Това ще бъде като малък финал за нас. За мен всеки мач в турнира е такъв. И двата отбора ще искат да спечелят. Трудно е да се каже как ще се развие, но ние ще направим всичко възможно, за да спечелим мача“.