Във вторник, 25 юни, ще се изиграят последните два мача в групи С и D на Европейското първенство по футбол в Германия. От 19:00 часа са двубоите в група D – Франция – Полша и Нидерландия – Австрия, а от 22:00 наше време стартират сблъсъците в група С – Дания – Сърбия и Англия – Словения.

Англичаните, които са един от фаворитите за трофея, са водачи в групата си с четири точки след минимален успех над Сърбия и равенство с Дания в първите си две срещи. Възпитаниците на Гарет Саутгейт не впечатляват дотук с изявите си, но ще се опитат да го сторят срещу словенците преди евентуално участие на елиминациите. „Трите лъва“ ще са най-малко трети в групата си, като ще продължат напред като един от най-добрите трети отбора, ако Албания не победи Испания в група В. Място на осминафиналите ще бъде достигнато, ако Саутгейт и компания не загубят от Словения, а Дания не победи Сърбия. Англичаните ще спечелят групата си, ако стигнат до успех срещу словенците – равенство също ще ги устройва, ако датчаните бъдат спрени от сърбите.

„Червеният динамит“, заедно със Словения, имат по две точки, докато западните ни съседи са с 1 пункт. Победа над Сърбия праща Дания на осминафиналите. Възпитаниците на Каспер Хюлманд няма да прескочат груповата фаза, ако загубят от сърбите и Словения не бъде победена от Англия. Подобно на случая при датчаните, успехи за Сърбия и Словения ще ги пратят в елиминационната фаза на Евро 2024.

В другата група, Франция се нуждае от точка, за да си гарантира място на осминафиналите. „Петлите“, шампиони в турнира от 1984 и 2000, ще бъде сред първите два отбора, които директно се класират за следващата фаза, ако не отстъпят на Полша и Австрия не победи Нидерландия. Първото място ще е гарантирано за Дидие Дешан и компания при успех и издънка на „лалетата“. Двата тима направиха нулево равенство в предишния кръг от груповата фаза, като спечелиха първите си срещи с Австрия и Полша.

Нидерландия на Роналд Куман трябва да избегне поражението срещу Австрия, за да прогресира за осминафиналите. Тимът ще завърши на първо място, ако спечели мача си с австрийците, а Франция не победи Полша, или ако направи равенство, а французите загубят от „Дружина Полска“. Полша вече отпадна от по-нататъшно участие и ще играе за честта си срещу един от фаворитите за трофея. Австрия, воден от Ралф Рангник, все още има шансове и ще продължи напред, ако победи Нидерландия. Отборът е в добра изходна позиция и да бъде сред четирите най-добри трети отбора.

Програма на Евро 2024 за вторник:

Група D:

19:00, Франция – Полша

19:00, Нидерландия – Австрия

Група С:

22:00, Дания – Сърбия

22:00, Англия – Словения./БГНЕС