Холандия удари с 3:2 Австралия в среща от група "В" и записа втора победа, с която докосва 1/8 финалите на Мондиал 2014. "Лалетата" и "кенгурата" предложиха уникален футбол, който задоволи и най-взискателните фенове.

В срещата имаше положения, голове, обрати, битка, зрелище и в крайна сметка победа за Холандия. Така играчите на Луис ван Гаал почти сигурно си гарантираха продължаване напред в турнира, ако не стане уникална въртележка с три отбора.

Иначе Ариен Робен даде аванс на европейците, но австралийците направиха пълен обрат с голове на Тим Кейхил и Миле Йединак от дузпа. "Лалетата" обаче бързо разцъфнаха чрез Робин ван Перси и Мемфис Депай, с което докосват осминафиналите и първото място в групата.

На холандците им предстои среща с Чили, която обаче ще пропусне Робин ван Перси, който си изпроси нов жълт картон.

Австралийците от своя страна заслужават само суперлативи за представянето си в тази среща, но те почти сигурно отпадат от това световно и последната им среща с Испания ще е без значение, ако Чили вземе точка от иберийците по-късно днес.


Футболистите на Австралия започнаха по-мотивирано мача и в началото притиснаха "лалетата" в собствената им половина. В 3-ата минута Марк Брешано центрира остро в наказателното поле на Холандия, но там защитата на европейците без проблеми изчисти топката.

Постепенно "лалетата" се съвзеха, изнесоха играта в центъра на терена и на свой ред създадоха сериозна голова възможност.

Ариен Робен проби мощно отляво и нахлу в наказателното поле на Австралия, но там си поведен непохватно топката и Матю Шпиранович го блокира.

След четвърт час Леки намери хитро Брешано и той стреля мигновенно от дъгата на наказателното поле, но топката мина над вратата на Холандия.

Последва нов удар на Марк Брешано, но се получи рикошет и "кенгурата" спечелиха само ъглов удар, от който не последва нищо опасно за Яспер Силесен.

В 18-ата минута Робин ван Перси се извиси в наказателното поле на Австралия и стреля технично с глава, но Матю Райън без проблеми улови. Две минути по-късно Холандия вкара.

Ариен Робен се пребори за една топка в центъра на терена, след което се подигра със защитата на "кенгурата", нахлу мощно в наказателното поле и с диагонален удар опъна мрежата за 0:1. Австралия обаче реагира мигновенно и още с ответната си атака заби феноменално попадение.

Матю Леки центрира в наказателното поле на Холандия, където Тим Кейхил от воле простреля Яспер Силесен, като топката едва не счупи горната греда, след което влетя във вратата за 1:1.

В 25-ата минута "лалетата" изпуснаха страхотен шанс. Уесли Снайдер центрира от ъглов удар и Рон Влаар стреля с глава, но топката мина над горната греда на австралийците.

Срещата сериозно се отвори, като положенията се редуваха едно след друго и пред двете врати. След половин час Марк Брешано стреля страховито от границата на наказателното поле, но топката профуча над гредата на холандците.

В 39-ата минута Матю Шпиранович се оказа най-соъбразителен в наказателното поле на Холандия и успя да нанесе удар, но Яспер Силесен спаси.

Малко преди края на полувремето Тим Кейхил влезе брутално на Бруно Мартенс Инди и заслужено получи жълт картон и така звездата на Австралия ще е аут от срещата с Испания. Инди пък бе изнесен на носилка и принудително заменен от Мемфис Депай.

Австралийците започнаха вихрено второто полувреме и дори вкараха, но попадението им правилно бе отменено, тъй като Леки фаулира Блинд.

В 47-ата минута Робин ван Перси си изпроси ълт картон, за нарушение срещу Матю Шпиранович и така ще пропусне последната среща на Холандия в групата срещу Чили.

Малко по-късно Уесли Снайдер стреля отсечено от ъгъла на наказателното поле, но Матю Райън спаси. Така се стигна до 54-ата минута, когато резервата Оливер Бозанич нахлу в наказателното поле и се опита да центрира към Кейхил, но топката се отклони от ръката Дарил Янмаат и съдията Джамел Хаймуди свири дузпа.

Зад топката застана Миле Йединак и без проблеми вкара за 2:1. Това обаче ядоса холандците и те бързо изравниха. Робин ван Перси бе изведен страхотно и от чиста позиция разстреля Матю Райън за 2:2.

Срещата до този момент педлагаше всичко, като положенията пред двете врати се редуваха едно след друго. След час игра Тим Кейхил се извиси и стреля с глава от вратарското поле, но в аут.

В 65-ата минута Робин ван Перси бе пожален от съдията Хаймуди, който можеше спокойно да му извади втори жълт картон за грубо нарушение срещу Йединак.

След този фаул двата отбора едва не се хванаха за гушите, като най-деен в разприте бе Найджъл де Йонг. В 69-ата минута австралийците изпуснаха невероятен шанс.

"Кенгурата" сътвориха страхотна контра, при която топката достигна до Матю Леки, който обаче от три метра се опита да вкара с гърди и изпорти уникално положение. Това бе наказано от "лалетата", които в ответната атака вкараха.

Резарвата Мемфис Депай стреля фалцово от дъгата на наказателното поле, топката излъга Матю Райън и влетя в мрежата муза 2:3. Това даде криле на холандците, които в следващите минути тотално доминираха, но изпуснаха страхотен шанс чрез Уесли Снайдер.

В 75-ата минута Ван Перси залъга защитата на Австралия и пусна хитро назад към Найджъл де Йонг, който стреля, но Матю Райън показа класа и спаси.

Три минути по-късно Матю Леки се опита да си изпроси дузпа, но такава правилно не му бе дадена. В следващите минути холандците много правилно изнесоха играта в средата на терена и не даваха шансове на "кенгурата".

Към края на мача австралийците хвърлиха всичко в атака, но така и не стигнаха до чисто голово положение и логично загубиха. Холандия записа втора попеда и докосва осминафиналите на турнира.

Австралия - Холандия 2:3

Голмайстори:
0:1 Ариен Робен (20)
1:1 Тим Кейхил (21)
2:1 Миле Йединак (54)
2:2 Робин ван Перси (58)
2:3 Мемфис Депай (70)

Австралия: 1.Матю Райън, 12.Митчел Лангерак, 3.Джейсън Дейвидсън, 6.Матю Шпиранович, 19.Райън Макгован, 11.Томи Оар (77 - Адам Тагарт), 15.Миле Йединак, 17.Мат Маккай, 23.Марк Брешано (52 - Оливер Бозанич), 4.Тим Кейхил (68 - Бен Халоран), 7.Матю Леки

Холандия: 1.Яспер Силесен, 2.Рон Влаар, 3.Стефан де Врай, 4.Бруно Мартенс Инди (45 - Мемфис Депай), 7.Дарил Янмаат, 5.Дейли Блинд, 6.Найджъл де Йонг, 8.Джонатан де Гузман (79 - Джорджинио Вийналдум), 10.Уесли Снайдер, 9.Робин ван Перси, 11.Ариен Робен