Златан Ибрахимович може да е безцеремонен на терена, но извън него демонстрира голямата си душа.

Той показа това с трогателен жест към националния отбор на Швеция за хора с умствени увреждания.

Тимът се класирал за световното първенство в Бразилия, което ще се проведе между 11 и 25 август. Участието му обаче било под въпрос, тъй като организаторите не поемат разходите на отборите и те сами трябва да осигурят финансирането си.

Приближени до отбора се наели с кампания за събиране на средства. За целта те се свързали с множество шведски национали и ги помолили да дарят свои фланелки или други сувенири, които да бъдат продадени на търг. Отзовали се играчи като Йохан Елмандер, Андреас Исаксон, Пер Нилсон и Ким Шелстрьом.

Все още обаче били нужни още доста пари. Тогава един от треньорите се свързал и с най-голямата звезда на Швеция - Златан Ибрахимович.

"Говорих със Златан и го попитах дали може да дари фланелката си. Той каза "какво по дяволите ще направиш с една фланелка. Колко струва да отидете?". Когато му казах, че струва 350 000 крони,той поиска банковата сметка и внесе парите", коментира помощник треньора на отбора Щефан Йонсон

"Невероятно е, фантастично е. Все още трябва да се ощипя, за да повярвам, че е истина. Благодарение на Златан дългогодишната мечта скоро ще бъде реалност за всички, които сме въвлечени".

Жестът на Ибрахимович има допълнителна стойност предвид факта, че първият тим на Швеция не можа да се класира на световното първенство в Бразилия.

"Футболът трябва да може да се играе от всички, независимо от пол, увреждания или не", коментира Ибрахимович, цитиран от Евроспорт.

"Когато пропуснахме Световното първенство бях много разочарован. Но когато разбрах за "неизвестният тим" си казах, че искам да направя всичко по силите си, за да им помогна да отидат на световното първенство".

"Нямаше какво да мисля. Беше ясно".