Арсен Венгер обмисля да превърне Абу Диаби в дефанзивен халф и така да реши проблема с кризисния пост.

Арсенал така и не може да намери качествено попълнение на този пост, като за последно тимът имаше сравнително  добър играч на тази позиция в лицето на Алекс Сонг.

След неговото преминаване в Барселона Микел Артета бе преквалифициран по принуда като дефанзивен халф. Испанецът имаше някои успешни представяния в началото, но като цяло е неубедителен. Според мнозина основния проблем е по-крехката му физика.

През лятото Венгер така и не купи опорен полузащитник и сега ще направи втори опит да попълни дупката с вътрешни ротации. За целта той е набелязал възстановения от дълга контузия Абу Диаби. Французинът започна като титуляр срещу Саутхямптън точно на тази позиция. Той не бе особено убедителен и бе сменен в 60-та минута, но Венгер смята, че с времето Диаби може да се наложи точно като такъв играч.

"Абу Диаби имаше затруднения със скоростта срещу Саутхямптън. За него е трудно, но той игра 60 минути. В един момент  той трябва да започне да играе. Миналата седмица изкара 90 минути с резервите, сега игра 60 минути. Той не беше зле, имаше приемливо представяне, но след час се умори", коментира Венгер след мача.

"Опитвам се да го трансформирам в дефанзивен халф, защото той бе контузен дълго време. Той има физическите данни да печели единоборства, да играе с лице към топката ще бъде по-лесно за него, отколкото с гръб към вратата заради контузиите, които имаше. Опитвам се да го развивам в по-дълбока роля, мисля, че той може да се справи. Той може да е много интересен заради своите данни. След това, трябва да му харесва и на него, защото самият той е повече офанзивно настроен".

"Мертезакер имаше малък проблем в седалището преди последния мач с Вила. Той каза, че е здрав, но в сегашното ни състояние е трудно да го пусна да играе. В събота трябва да играем срещу Тотнъм, след това имаме важен мач срещу Галатасарай и после гостуваме на Челси. За него ще бъде много трудно да поеме тези мачове с лека контузия, ако не беше получил почивка".