След месеци, изпълени с взимни обвинения, чиято кулминация стана юмручен бой, бе нормално да се развихни истинска буря от скандали и интриги. Изглежда като сюжет на бразилска сапунена опера, но всъщност е резюме на случващото се в славния Сао Пауло.

Клубът е разтръсван от най-сериозната криза в 85-годишната си история. Милиони дългове, междуоособици, сенчест бизнес и обивинения в корупция са напът да стъжнят бъдещото на гранда. А рискът Сао Пауло да бъде изхвърлен от бразилския елит е съвсем реален.

Интриги и подозрения

„Бомбата” избухна на 3 октомври, когато бурен спор лице в лице между президента Айдар и неговият вице Герейро завърши с насинено око на първия. Няколко часа по-късно последва горещото откровение на Герейро, който призна че притежава запис, на който Айдар признава за извършването на нередности.

А именно – щедри комисиони от продажбите на футболисти по сметката на дъщеря му Марина (б.р. бивш член на УС), значителни проценти от новите спонсорски договори за годеницата му Синира, която до декември 2014 г. е осъществявала влъзкити с рекламодателите.

Всичко това неизбежно предизвика сътресение, което принуди на 13 октомври Айдар да подаде оставка. 48 часа по-рано пък оставка хвърми целият Управителен съвет след започналото вътрешно разследване инициирано от Карлос Аугусто Барозо и Силва – новият временен бос предвид насрочените за 27 октомври избори.

Далавери и раздели

На фона на инстутиционалната криза изплуваха два проблема, които могат да потопят клуба. От едната страна са дълговете, които надхвърлиха рекордата кота 62 млн. евро. От другата страна стои жалбата за нередовен трансфер на 19-годишния Яго Майдана от Крисиума.

От Върховната комисия към Спортния съд с интерес очакват да чуят обяснението от Сао Паоло защо са платили 2 млн. евро за централния защитник, който няколко дни по-рано е прекратил договора си с Крисиума (но клубът държи процент от правата му!), а триколор са изплатили посочената сума за 60% от правата му на Монте Кристо... Това е в пълно противоречие с приетите през май норми от ФИФА при сделките да има и трета страна – в случая частен инвеститор. При това положение клубът е заплашен от забрана за трансфери до изваждане от първенството.

Междувременно в Сао Пауло се очакват раздели, които неизбежно ще ударят по клуба. Първата вече е факт, след като колумбийският треньор Осорио напусна, за да стане селекцинер на Мексико. Набързо му бе намерен заместник в лицето на бившия халф на селесао Дорива (43 г.). През декември слага край на кариерата си легендарният вратар Рожерио Сени след 25 сезона и 18 спечелени трофея.

Наемът на нападателя Алешандре Пато изтича и той ще се върне в Коринтианс, като целта му е да си уреди трансфер в Европа. Сега най-важното за Сао Паоло в тази френетично обстановка е да се концентрира към изпълнението на целта, а именно - 4-ото място, даващо право на участие за Копа Либертадорес. Дистанцията до Сантос е едва 2 т.