За да си политик в Южна Америка е необходимо безконечно говорене, честа смяна на саката и прагматизъм, граничещ с безсрамие. През 1957 г. Адемар де Барос спечели изборите в Сао Пауло с девиза – „Крада, но и работя”, но по-късно възприе модела на десетки кметове и депутати.

Хуан Роман Рикелме (37 г.), чието прозвище е El Mudo (Немия) изглежда лишен от всички тези качества. Той разговаря с едносрични думи, а в родината си е носил само екипа на Бока (с изключение на кратка забежка в Архентинос Хуниорс). И все пак наскоро се разбра, че има аспирации към властта. Легендарният №10 на гранда от Буенос Айрес има аспирации към стола, на който от 4 г. седи Даниел Анхеличи – президента на Бока Хуниорс. Така за клубния Еверест ще се борят две планини, високи 166 см и 173 см.

Мир с Марадона

Когато първият се казва Диего, за който и да е наследник на терена няма да е лесно. Марадона и Роман не са приятели, но Рикелме направи един дипломатически жест при официалната си раздяла с терена миналата година с думите - „Имах щастието да играя с най-големия от всички”. И това при положение, че при дилемата Марадона – Рикелме болшинството фенове на синьо-жълтите предпочитат втория. Причината е, че Диего е богатство за нацията и човечеството, докото Роман е местен идол, с когото привържениците се идентифицират. За това говорят сондажите, а и историято го потвърждава.

Когато през март 2009 г. Рикелме напусна националния отбор заради конфликт със селекционера Марадона, това не предизвика недоволство на „Бомбонера”. Феновете на Бока дори пратиха албиселесте на майната си. Вместо това Карлос Тевес е много по-голям конкурент за обичта им. „Да питате привърженик на Бока кой е по-добър от Рикелме и Тевес е все едно да искате детето да каже кого обича повече от майка си и баща си”, твърдят в Буенос Айрес. Неслучайно при първата си изява като кандидат президент Рикелме хвърли една стрела към Апаха. „Тук има един, който е спечелил една Копа Либертадорес (б.р. Тевес) и е третиран като Бог. Аз съм спечелил 3 и би трябвало да съм повече...”

Войната между Роман и Карлос е подмолна, а на повърхността е океан от ласкателсва. „Щастлив съм, че екипът с №10 е носен от Карлитос. Ние не сме пирятели, не си говорим по телефона, но той е един от нас”, каза Рикелме при повторното завърщане на Тевес.

Креслото на Анхеличи

Легендата на Бока скоро ще завърши курс по маркетинг и спортен мениджмънт. Целта на Рикелме са президенстските избори през 2019 г., след като няма шанс да свали от поста Анхеличи на предстощия вот на 6 декември. „Аз се уча, но в сравнение с други имам предимството, че хората ми се доверяват”, твърди Роман. Това е козът, на който залага Рикелме и го използва, за да провокира настоящия президент - „Той каза на феновете на Бока да си подновят паспортите, защото ще се завърнем в Япония (б.р. там е световното клубно първенство). Вместо това за Осака ще пътува Ривър Плейт”.

През 2010 г. Анхеличи и Роман клъстосаха шпаги, когато Даниел отказа да поднови договара му с чувствително увеличение на заплатата, а звездата заплаши, че ще премине в Коринтианс. „Той не е в първа младост и сумата, за която претендира е нереална”, отсече Анхеличи, тогава ковчежник на Бока. След дълги пазарлъци Немия склони да подпише до 2014-а с по 5 млн. долара годишно.

А Анхеличи подаде оставка, след което започна изкачването му към президентския пост. По пътя към офиса на „Брандсен” 805, където се намира седалището на най-обичания клуб в Аржентина, Роман трябва да спечели доверието на 139 323 клубни членове. Лозунгът му е „Бока е Рикелме и Рикелме е Бока”. Има обаче една малка подробност – след 4 г. в битката спокойно може да се намеси и Тевес...