Отборът на Република Ирландия направи важна крачка към еврофиналите догодина, след като стигна до 1:1 срещу Босна и Херцеговина в Зеница в първи мач от баража между двата тима и изглежда с по-добри шансове за краен победител след реванша след 3 дни в Дъблин. 

Роби Брейди отбеляза решителния гол за гостите, а Един Джеко изравни за домакините, като и двете попадения паднаха в последните минути. 

Интересно е, че това се случи при наличието на сериозна мъгла, която се спусна на почивката на мача и затрудни определено играчите на двата отбора. 


Домакините започнаха с най-силния си възможен състав, в който блестяха Миралем Пянич и Един Джеко. Гостите бяха без важни фигури като наказания капитан Джон О’Шей, вратаря Шей Гивън, а още и без Джон Уолтърс, Шейн Лонг  и Джеймс Маклейн. Така титуляри бяха Киърън Кларк, Стивън Уорд, Уес Хулахан и Дарил Мърфи. 

В началото обаче ирландците действаха спокойно и въпреки че домакините владееха повече топката, не стигаха до добри положения. Първият удар за Босна бе на Пянич в 11-ата минута, но той бе неточен. 

В 18-ата минута при една контра Вишча падна в наказателното поле след съприкосновение със Стивън Уорд, но реферът не се впечатли. В средата на първата част Ведад Ибишевич стреля по диагонала, но в мрежата от външната страна. 

Босненците се активизираха в предни позиции и Сенад Лулич стреля с глава, но твърде слабо. Те започнаха да преодоляват по-лесно средната зона, но не бяха прецизни в завършващата фаза. Ирландците пък хвърляха всички сили в защита и в резултат почивката дойде при 0:0 без особено много положения. 

Само за минути над стадиона в Зеница се спусна доста сериозна мъгла, която определено постави на изпитание и двата отбора, но мачът бе подновен. Малко след началото на втората част Киърън Кларк засече към своята врата едно подаване от крилото, но не затрудни Рандолф. 

Логично предвид лошите условия за игра, отборите трудно взаимодействаха и естествено добрите ситуации пред вратите липсваха. Случващото се обаче сякаш вършеше отлична работа на гостите, които определено бяха дошли, за да не загубят. 

В 82-ата минута обаче, те нанесоха своя удар. Роби Брейди напредна и стигна до наказателното поле, смени посоката и стреля в близкия ъгъл, успявайки да преодолее Асмир Бегович и да хвърли в екстаз феновете на гостите. 

Само че тяхната радост бе кратка. Само 3 минути след това хубав пробив на Огниен Враниеш отдясно, завърши с подаване пред вратата, където Един Джеко засече и изравни, за да подобри малко положението на отбора си, който обаче все пак се нужда от гол като гост, за да има шансове да се класира. 

Босна и Херцеговина – Ейре    1:1

0:1    Брейди 82
1:1    Джеко 85

Босна и Херцеговина: Бегович, Цоцалич, Спахич, Шунич, Зуканович, Муйджа (53 Враниеш), Пянич, Лулич (88 Хайрович), Вишча (73 Джурич), Ибишевич, Джеко 
Ирландия: Рандолф, Коулман, Киоу, Кларк, Уорд (67 Уилсън), Хендрик, Уилън, Маккарти, Брейди (86 Макгийди), Хулахан (60 Маклейн), Мърфи