За 50-ия си рожден ден днес Ромарио е избрал вероятно най-подходящата „бална зала“. На Прая де Пепе – най-известната плажна улица в Рио де Жанейро, се поканени красиви жени и бивши футболисти, които да отпразнуват подобаващо юбилея му.

Все още в учудващо добра форма, но с посивяла и изтъняла коса, роденият на 29 януари 1966-а в едно от най-големите предградия на Рио – Жакарезиньо, се радва на последните дни от почивката си. Ромарио де Соуза Фария, както е пълното му име, е сенатор в горната камара на бразилския национален конгрес. 

Някога яростно преследващ головете, днес Ромарио се катери успешно по стълбата на политическата си кариера. Популярен е, тъй като е радвал хората с екипа на селесао и на топклубовете в Рио. Но също така е и популист, тъй като си отваря устата срещу мощни организации като ФИФА и Бразилската федерация, но и срещу разхищението на обществени средства, включително за Мондиал 2014.

Политикът

През 2010-а Ромарио бе шести по брой получени гласове в своя щат за местния парламент. Четири години по-късно с рекорден резултат (4,6 милиона гласове) той скочи директно в сената. Следващата стъпка най-вероятно ще е кмет на Рио или пък губернатор на щата. В момента той е начело на парламентарната комисия, която разследва незаконните сделки в местния футбол. Заканва се да стигне до дъното, но има е голям насрещен вятър. Твърди се, че има сметка в Швейцария, което той напълно отричаше в началото. Замесиха го и в убийството на 4-има свидетели по дело в Рио. Точно преди Коледа пък го свалиха от трона в Социалдемократическата партия в града.

Легенда на селесао

За футболния свят обаче Дребосъка – висок е едва 167 см, е третият голмайстор в историята на селесао след Пеле и Роналдо (с 55 гола). Той е и първият от петимата до днес бразилски футболисти, ставали №1 в света (1994). Автор на 1003 гола, отбелязани с екипите на Вашку, Фламенго и Флуминензе в Рио, а в чужбина - на ПСВ Айндховен, Барселона, Валенсия, Маями, дори на Аделаида. Само в катарския Ал Сад през 2003-а чакаха напразно да се разпише за клуба.

Не съжалява за нищо

Неговият остър ум роди такива тиради срещу Пеле, Роналдо и Зико, които едва не засенчиха реномето му на женкар. Има пет деца от три брака, освен тях и една незаконна дъщеря. Последната му любовна афера бе с 30 години по-младата блондинка Дикси Прат. Раздели се с американската певица миналия ноември. Дори на 50 Ромарио е много търсен човек. Днес и през уикенда като рожденик, след това като популярен политик и защо не като любовен партньор.