"Кройф е най-добрият играч на всички времена", каза днес за агенция Франс прес бившият капитан на френския национален отбор Мишел Платини след съобщението за кончината на легендата на футбола. Йохан Кройф, починал днес на 68-годишна възраст от рак на белите дробове.

"Аз загубих един приятел, светът загуби един голям господин, аз го обожавах. Той беше изключителен играч, той е най-добрият за всички времена", каза носителят на три "Златни топки" Мишел Платини за холандеца Йохан Кройф, който също е носител на три "Златни топки".

"През 70-те години, аз бях на 15 години, гледах мачовете на Аякс по телевизията, продължи Мишел Платини. Моите първи спомени са за победата над Бенфика /Лисабон/ с 3:0 на четвъртфиналите на купата на европейските шампиони".

"Аз играх с него на юбилея му за края на кариерата в Барселона, аз се доближих до него и му казах, че съм доволен да го срещна, но той дори не ме погледна /смях/.  По-късно, вече като президент на УЕФА, аз се срещах с него и станахме приятели. Между две дръпвания от цигара той винаги говореше за младите, за тренировките по футбол".

Мишел Платини каза в заключение: "Днес е тъжен ден за футбола".