53 дни след като спечели европейската титла, Португалия се завърна на терена и победи Гибралтар с 5:0 в контролен двубой, който се игра в Порто. 

Това бе първи мач между двата отбора в историята и иберийците постигнаха очакван триумф, макар че не си даваха много зор. 

Луиш Нани отбеляза първите два гола, а след това от пейката се включи силно Бернардо Силва, който се разпика веднъж. Кансело и Пепе също отбелязаха. 


Фернандо Сантош започна с 8 от титулярите срещу Франция, като авторът на победния гол Едер стартира и още в началото имаше възможност, която обаче пропусна. 

Последваха сравнително равностойни минути, но разликата в класите бе очевидна. В 19-ата минута Жоао Марио стреля много опасно, но вратарят Перес отклони над вратата. 

Португалците засилиха натиска и логичното се случи. В 27-ата минута гостите избиха от корнер, но топката бе върната отново пред вратата, където капитанът бе свободен и с прецизен удар от въздуха вкара 22-ия си гол за националния отбор. 

Малко след това отново Едер не бе точен, а до почивката още няколко добри положения не бяха превърнати в голове от домакините. 

След паузата ситуацията не се промени. Селекционерът на Португалия направи и някои промени в състава си и Бернардо Силва тества вратаря на съперника с мощен шут. 

В 55-ата минута Нани отново се оказа на точното място и се възползва от подаване на Силва, като отклони топката в мрежата на съперника за втори път. Жоао Марио пропиля поредния шанс 

В 71-ата минута Йоме от Гибралтар не успя да вкара сам срещу вратаря и 2 минути след това падна и трети гол за домакините. Кансело ознаменува дебюта си с попадение, след като завърши многоходова атака с удар в близкия ъгъл. 

В 76-ата минута и Бернардо Силва също вкара първото си попадение за Португалия, след като вратарят Роба допусна топката да се мушне под тялото му и да влезе във вратата. Малко по-късно и Пепе вкара, за да оформи крайния резултат. 

Съставът на Португалия: Едуардо, Кансело, Алвес, Пепе, Герейро (63 Андре Гомеш), Карвальо (46 Адриен Силва), Моутиньо (62 Рафа), Марио (63 Елизеу), Нани, Куарешма (46 Бернандо Силва), Едер