Нападателят на полския национален отбор и на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски влезе в 30-те номинирани за приза Златна топка, който се дава на най-добрия футборист в Европа за годината. В течение на целия ден днес организаторите от Франс Футбол ще обявяват имената на номинираните на групи по пет.

В серията, която е оглавявана от Левандовски, попадат още белгийският порузащитник Кевин Де Бройне (Манчестър Сити), вратарят Давид де Хеа (Манчестър Юнайтед и Испания), Хари Кейн (Тотнъм и Англия) и босненският нападател на Рома Един Джеко.

Във втората петица попадат Луис Суарес от Барселона, Серхио Рамос от Реал Мадрид, вратарят на Атлетико Мадрид Ян Облак, Филипе Коутиньо от Ливърпул и Дрис Мертенс от Наполи.

Преди това Франс Футбол съобщи първите петима номинирани - нападателя на ПСЖ Неймар, полузащитника на Реал Мадрид - Лука Модрич, неговия съотборник Марсело, нападателя на Ювентус Пауло Дибала и халфбека на на Челси Нголо Канте.

Пълният списък с 30 номинирани ще бъде обявен до края на днешния ден.

Франс Футбол връчва Златната топка от 1956-а година, а през 2010-а година изданието и ФИФА обединиха наградите си. През 2016-а година обаче договорът между медията и ФИФА изтече и не беше подновен, а централата отново ще има своя награда. От 2008-а година насам наградата се печели неизменно от Лионел Меси или Кристиано Роналдо, като аржентинецът има пет приза, а Роналдо- 4.