Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино не е съгласен с посоката, в която се движи играта. Шефът на световния футбол смята, че сумите, които се харчат в момента по никакъв начин не повишават качеството и не са доказателство, че отборите стават по-добри.

"За международни трансфери сумите, които са платени за 6.4 милиарда долара. Това е двойно повече от сумите, които виждахме преди четири или пет години. Може би някой би казал, че това е полезно за футбола, защото има много пари, но аз мисля, че тенденцията е доста притеснителна", каза Инфантино. Той уточни, че увеличението на сумите, получени от футболните агенти е над 500 милиона долара.

"Това е притеснително също. Говорих с някои агенти, които са на същото мнение. На практика в момента няма таван на тези пари, което не е гаранция,че качеството на футбола е високо", каза още швейцарецът.

Той подкрепя президента на УЕФА Александър Чеферин, който иска да направи някои сериозни реформи. Шефът на европейския футбол вече предложи да се въведе такса лукс за отборите, които харчат по-големи суми. Двамата рядко са на едно мнение, но този път Инфантино и Чеферин гледат в една посока.

"Съгласен съм, че трябва да има ограничение колко футболисти са в даден отбор. В крайна сметка всички искаме да има здравословна конкуренция, а не четири или пет отбора, които да привличат най-добрите играчи в света", добави Инфантино, цитиран от "Дневник".

За Инфантино предстои важен месец, след като през март окончателно ще бъде решено дали технологията за видеоповторения ще бъде използвана на световното първенство в Русия.