Международният футболен борд (IFAB) внесе уточнения за играта с ръка на годишната си генерална среща в шотландския град Абърдийн. IFAB, който е отговорен за правилата във футбола, от следващия сезон премахва понятието "неумишлена игра с ръка" при отбелязване на гол или създаване на ситуация, водеща до попадение.

"Попадение, отбелязано след докосване на топката до ръката на играча, или след ситуация, при която атакуващият футболист е играл с ръка, дори и случайно, вече няма да бъде зачитано и ще бъде отсъждано нарушение", обясниха от Борда.

Досега в такива ситуации главните съдии имаха правото на преценка, дали играта с ръка е умишлена или неволна, според което не затичаха или пък признаваха головете.

IFAB, в който участват представителите на четирите британски страни и на ФИФА, също така приеха и ново правило, което забранява на атакуващия отбор да поставя свои играчи в стената при изпълнение на преки свободни удари пред вратата на съперника.

Така играчите от атакуващия отбор ще стоят най-малко на метър от стената при фауловете. IFAB одобри и правилото при смяна футболистът да напуска терена от най-близката тъчлиния, за да се намали загубата на игрово време.

В ситуациите, при които топката удари съдията, пък вече ще има "спорна топка". При дузпи пък вратарите ще имат право да извършват движения, но задължителното условие ще бъде поне единият им крак да бъде върху голлинията.