Съвременният спортен фен никога няма да има възможността да изживее романтиката на това да чака до следващия ден, за да прочете във вестника как се е представил любимият отбор в дербито срещу вечния съперник, като в най-добрия случай види черно-бяла снимка от първия съдийски сигнал. Не, днес спортните събития са толкова широко разпространени, че на човек не му стигат очи, за да види всичко, което може да се види преди, по време и след въпросното събитие. Но ако съвременният свят ни се струва препълнен с информация, почакайте няколко години, за да разберем какво са ни приготвили технологиите в името на съвършеното спортно изживяване.

Intel вече има своята True View технология, която набира популярност в американския и европейския футбол. Съвсем наскоро привържениците на английската Висша лига имахме възможност да погледнем с очите на Давид Де Хеа, какво се случи пред наказателното му поле, когато Гранит Джака му отбеляза чудат гол от дистанция в дербито между Арсенал и Манчестър Юнайтед. Ако днес тази възможност е в ръцете на телевизионния ефир, скоро функцията ще е достъпна от екрана на домашния ни компютър.

Подобна прогноза изхожда от факта, че близо 1/3 от зрителите по света използва възможностите на интернет, за да следи дадено състезание. А по-голямата част дори го прави незаконно, което е сериозна тема за размисъл пред организаторите във всеки един спорт. Само в Reddit има група за стрийм на Националната Баскетболна Асоциация с над 460 000 души, без да е купуван какъвто и да било лиценз, разказват колегите ни от Wall Street Journal (WSJ). Парите в професионалния спорт играят все по-голяма роля, за да може инвеститорите да си позволят безплатното разпространение на продуктите им.

На този етап се работи усърдно по оптималното покриване на всичко случващо се в даден мач, за да може по-късно режисьорското място да бъде разположено на стратегическо място в хола ви върху удобното кожено кресло. От там насетне идва ред на собствените ви предпочитания. Представете си, че гледате волейболната среща между България и Иран на Олимпиадата в Токио. Вероятността за пръв път да чувате имената на иранците е голяма, макар да са един от най-класните отбори на турнира. Вместо качествата на централния им блокировач да се превърнат в неприятна изненада за вас, един клик върху него ще ви даде цялата нужна информация и то без да отделяте поглед от събитията на игрището.

С времето ще дойде и краят на пакетите от спортни канали, които изискват редица допълнителни абонаменти, за да имаме отделен достъп до битките в UFC (Ultimate Fighting Championship - най-голямата ММА организация в Северна Америка, б.ред.), срещите от Националната Хокейна Лига и поредния етап от Tour de France. Телевизиите ще предлагат едно-единствено място, което ще предава само това, което сами желаете да гледате по подобие на добре познатите „pay-per-view“ услуги. Естествено, ценовото образуване неминуемо ще се промени, но така няма да се принуждавате да плащате за срещата между "Вихрен" Сандански и "Струмска слава", докато друг потребител ще предпочете точно този мач, лишавайки се от емоциите по време на финала в Super Bowl.

За по-възрастните ни читатели може да се стори странно, но през изминалите няколко години се наблюдава сериозен ръст в интереса към състезанията на компютърни игри. Все повече хора плащат немалко пари, за да гледат как други се съревновават в уменията си с джойстик. Игрите са бранш, оценяван на повече от 83 млрд. долара в световен мащаб, според един от големите спонсори на този род състезания Printsome Insights.

Домашните 3D системи все още са в много ранен етап от своето развитие, независимо че отдавна се предлагат на пазара. Една от най-сериозните възможности пред тази ниша е потребителите да слагат шлемовете и, както прави Алиса в Страната на чудесата, да се плъзнат в болида на Mercedes, за да изпитат от първо лице емоциите на световния шампион във Formula 1 Люис Хамилтън.

Спортните маниаци съвсем скоро ще се превърнат в своеобразни герои от „Матрицата“, но без злите машини и опасността за живота им. Рискът от изкълчена китка дори ще бъде сведен единствено до начина, по който използват мишката.

Десислав Янкулов, Bloomberg TV Bulgaria