Онлайн платформите за излъчване на съдържание и стрийминг услуги са сред най-бързо развиващия се бизнес. В света на спорта ударно навлезе базираната във Великобритания DAZN, която вече придоби права за излъчване на някои от най-големите шампионати и състезания.

Проучване на анализатора на данни Sensor Tower определи DAZN като най-доброто спортно приложение за май. Платформата бележи огромен ръст на приходите в последната година. Само през последния месец те възлизат на 11.5 милиона долара, повече от девет пъти повече, отчетени през май 2018 г. Ръстът на приходите е 950%, което е рекорд за стрийминг платформа.

Потребителите в САЩ представляват 35% от пазара на DAZN, докато Япония също заема голям дял с 6.5%, пише "Дневник". Страната в Далечния Изток е ключов пазар през лятото, след като DAZN излъчва Копа Америка в Япония, а националният отбор участва в турнира. Наскоро беше отчетен и рекорд по гледаемост.

Освен САЩ и Япония, другите пазари, на които се предлага DAZN са Италия, Испания, Бразилия, Канада и Германия. На второ място след DAZN се нарежда приложението на ESPN – ESPN+, а приходите му са 4.7 милиона долара. Това е пет пъти от предходната година.

DAZN притежава правата за някои от най-големите шампионати. Платформата излъчва Висшата лига в Канада, както и в Испания, където предава и стартовете от MotoGP. Експанзията продължи и в Южна Америка, където DAZN ще излъчва Серия А и френската Лига 1 на територията на Бразилия.

Преди това компанията подписа договор с боксьора Канело Алварес, който е най-скъпият в историята. Срещите на мексиканския боксьор ще бъдат излъчвани ексклузивно от DAZN за срок от пет години, за което Канело получи 365 милиона долара.