Световното първенство по футбол за жени стана повод отново да бъде повдигната една от най-наболелите теми в съвременния свят, а именно половата дискриминация между мъже и жени. 

Световната футболна федерация (ФИФА) е обект на сериозна критика, след като стана ясно, че подценява до такава степен женския футбол, че наградният фонд бе 13 пъти по-скромен от този за мъжкия еквивалент на състезанието година по-рано.

Проучване на BBC сочи, че мъжете в Русия през миналото лято са си поделили 400 млн. долара, докато дамите във Франция през изминалите няколко седмици са получили общо едва 30 млн. долара. Шампионите същевременно са прибрали 38 млн. долара при мъжете и 4 млн. долара при жените (сумата е натрупана от цялото им участие на турнирите).

Оказва се, че това е само една от страните на проблема, защото наградният фонд се получава от съответната федерация, която сключва договор с футболистите за техния дял от спечелената сума. 

За огромния интерес към женския футбол в САЩ напоследък и за стряскащия контраст в заплащането между мъжете и жените в спорта, четете в bloombergtv.bg.